slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Σκληρή κριτική στην Τουρκία από τον Μανώλη Κ. Κεφαλογιάννη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. (Video).

Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης, επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ και Πρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας, άσκησε σκληρή κριτική στο κείμενο της ¨Έκθεσης Προόδου των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας κατά τη διάρκεια της σημερινής συζήτησης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης αφού ευχαρίστησε τους εισηγητές των πολιτικών ομάδων για την προσπάθεια τους να καταλήξουν σε συμβιβαστικό κείμενο, τάχθηκε κατά του ανοίγματος διαπραγματευτικών κεφαλαίων με την Τουρκία, υπογραμμίζοντας ότι η Τουρκία πρέπει να επιδείξει πολιτική βούληση και απτή πρόοδο στις διαπραγματεύσεις.









Συγκεκριμένα, αναφορικά με το άνοιγμα των κεφαλαίων 23 και 24 που αφορούν τη Δικαιοσύνη και τα Ατομικά Δικαιώματα, ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης δήλωσε κατηγορηματικά ότι δε μπορούμε να μιλάμε για άνοιγμα των κεφαλαίων αλλά για εκπλήρωση των προαπαιτούμενων κριτηρίων (benchmarks) του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τονίζοντας ότι γεγονότα όπως αυτά του πάρκου Γκεζί, καθώς και οι πρόσφατες μαζικές συλλήψεις δημοσιογράφων καταδεικνύουν ότι η Τουρκία έχει ακόμα μακρύ δρόμο να διανύσει στους τομείς αυτούς.



Αναφορικά με το άνοιγμα του Κεφαλαίου 15 για την Ενέργεια, ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης υπογράμμισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση σε καμία περίπτωση δε μπορεί να προχωρήσει στο άνοιγμα ενός τόσο σημαντικού και πολιτικά ευαίσθητου κεφαλαίου με μια χώρα η οποία δεν σέβεται τη Διεθνή Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας και η οποία αποτελεί τη βάση για την οριοθέτηση Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ), και παράλληλα εκδίδει οδηγίες NAVTEX για τη δέσμευση παρανόμως μέρους της ΑΟΖ κυρίαρχων κρατών μελών της ΕΕ. Επιπλέον, Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης κάλεσε την Τουρκία να υπογράψει και να επικυρώσει τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), καθώς είναι η μοναδική υποψήφια προς ένταξη χώρα που δεν το έχει πράξει.



Τέλος, αναφορικά με το άνοιγμα του Κεφαλαίου 31 των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, που αφορά στην Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας, ο Επικεφαλής των Ευρωβουλευτών της ΝΔ τόνισε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να συναινέσει σε πρόοδο τη στιγμή που η απειλή πολέμου κατά της Ελλάδας από την Τουρκία είναι εν ισχύ.



Δεν υπάρχουν σχόλια: