slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

«Πρώτη εκδήλωση των ευρωβουλευτών του SD40 παρουσία του Προέδρου του S&D Gianni Pittella, στην Αθήνα»



Η διοργάνωση της πρώτης συνάντησης των νέων πολιτικών της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (S&D) ολοκληρώθηκε την Παρασκευή σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, παρουσία του Προέδρου του S&D Gianni Pittela.

Στην εκδήλωση , που συνδιοργάνωσαν οι Έλληνες Ευρωβουλευτές Εύα Καϊλή και Νίκος Ανδρουλάκης, φιλοξενήθηκαν ως ομιλητές, νέοι Ευρωβουλευτές SD40 Victor Negrescu (Ρουμανία), Virginie Roziere (Γαλλία), Hugues Bayet (Βέλγιο), Δημήτρης Παπαδάκης (Κύπρος), Claudia Tapardel (Ρουμανία) καθώς και ο Αντιπρόεδρος του S&D Κnut Fleckenstein (Γερμανία). Το «παρών» έδωσαν Έλληνες πολιτικοί εκπρόσωποι της ευρύτερης πολιτικής συμμαχίας, από την Ελιά το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι, το ΚΙΔΗΣΟ, την ΔΗΜΑΡ, αλλά και τους Ευρωπαίους Φεντεραλιστές και τους PES Activists, νέους επιστήμονες και γνωστά πολιτικά στελέχη από τον χώρο των Σοσιαλδημοκρατών.
Ο Πρόεδρος του S&D Gianni Pittella μίλησε για την ανάγκη για σύμπνοια και ενότητα στον πολιτικό χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, για περισσότερους νέους στην πολιτική , για την υπέρβαση των στερεοτύπων , και για την συνεργασία των έμπειρων πολιτικών με τους αποφασισμένους νέους ενώ έκανε λόγο για αλληλεγγύη απέναντι σε λογικές Σόιμπλε αλλά και λογικές λιτότητας. Επίσης μίλησε με θετικά και υποστηρικτικά λόγια για την πρωτοβουλία των νέων Ευρωβουλευτών, ενώ δεσμεύτηκε στην πρωτοβουλία τους για την δημιουργία Επιτροπής για το Μέλλον στα Εθνικά Κοινοβούλια. Επιπλέον αναφέρθηκε στην “Έκθεση Φορολογικής Πολιτικής” του Ευρωκοινοβουλίου που πέρασε με 75% πλειοψηφία, με εισηγήτρια μάλιστα την Εύα Καϊλή, σε μια προσπάθεια εμβάθυνσης της ΕΕ και για από κοινού αντιμετώπιση των προβλημάτων φοροαποφυγής σε χώρες που δοκιμάστηκαν από την κρίση. Εξήγησε πως η επιλογή της Ελλάδας για την πρώτη συνάντηση και συζήτηση νέων πολιτικών του S&D είχε συμβολικό χαρακτήρα γιατί δεν γίνεται Ευρώπη χωρίς Ελλάδα, όπως μάλιστα είπε ο συντονιστής του SD40 V.Negrescu στα Ελληνικά!
Στην εναρκτήρια ομιλία της η Ευρωβουλευτής της ΕΛΙΑΣ, Εύα Καϊλή μίλησε για την ανάγκη των νέων να κάνουν "έφοδο στο Μέλλον", να δώσουν νέο ορισμό σε έννοιες όπως προοδευτικές μεταρρυθμίσεις, σύγχρονο παραγωγικό μοντέλο και νέες τεχνολογίες, για την Ευρώπη μιας ταχύτητας, για να αθροίσουν δυνάμεις με αναφορά στην Ευρώπη, όπου και δεν έχουν διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα τους. Για την ανάγκη να κλείσουν οι λογαριασμοί με το παρελθόν ώστε να προχωρήσουμε με ελπίδα και όραμα στο ευρωπαϊκό μας Μέλλον.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν περισσότεροι από 250 πολίτες στην πλειοψηφία τους νέοι, οι οποίοι και είχαν την ευκαιρία να θέσουν ερωτήματα στους παριστάμενους ευρωβουλευτές , σε έναν ζωντανό διάλογο που συντόνισε ο υπεύθυνος επιχειρηματικότητας και ΜΜΕ του Ποταμιού, Στρατής Μούγιερ.
Οι νέοι ευρωβουλευτές, μίλησαν με ευθύτητα για τα θέματα που και οι ίδιοι αντιμετωπίζουν , ενώ με το σύνθημα "Ισχυρή Ευρωπαϊκή Ελλάδα" και "Να παλέψουμε μαζί για κάτι καλύτερο, όχι ενάντια ο ένας στον άλλον" για την δοκιμασία της Ελλάδας μίλησαν από καρδιάς, για ενότητα και αλληλεγγύη.
Στο κλείσιμο της εκδήλωσης, ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ και ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης υπογράμμισε μεταξύ άλλων πως «Είμαστε πολίτες μιας γερασμένης Ευρώπης στην οποία οι ανισότητες αυξάνονται συνεχώς σε βάρος των νέων. Στη χώρα μας αλλά και σε άλλα κράτη της Ευρώπης χάνεται η προοπτική της κοινωνικής κινητικότητας. Δεν υπάρχει η αίσθηση ανάμεσα στους νέους ανθρώπους ότι, όποιος δουλέψει σκληρά θα πετύχει. Σήμερα βασικός παράγοντας πρόβλεψης για το αν κάποιος θα εξελιχθεί στη ζωή του, είναι οι οικονομικές επιδόσεις των γονιών του, δηλαδή της προηγούμενης γενιάς. Η κρίση έκανε το δικαίωμα στην πρόοδο να μοιάζει κληρονομικό. Οδηγούμαστε σε κοινωνίες κληρονομικής ισχύος. Οι έχοντες αποκτούν πιο πολλά, οι στερούντες στερούνται ακόμη περισσότερα.»
Στο ίδιο πλαίσιο ο κ. Ανδρουλάκης επισήμανε πως η μειωμένη δυναμική της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, οφείλεται «τόσο στον φόβο της να μη υποκύψει στον ευρωσκεπτικισμό, αποφεύγοντας να ασκήσει οποιαδήποτε κριτική στην τεχνοκρατικά αντιδημοκρατική και νεοφιλελεύθερη πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης» όσο και στην υιοθέτηση της στρεβλής αντίληψης « ότι η αύξηση της ανταγωνιστικότητας μπορεί να γίνει κυρίως μέσω της συμπίεσης του κόστους εργασίας».
Τέλος, έκλεισε την ομιλία του επισημαίνοντας πως είναι ανάγκη να δημιουργήσουμε μια νέα «εμμονή» σε περισσότερη και δημοκρατικότερη Ευρώπη «γιατί δημοκρατία χωρίς κράτος-έθνος γίνεται αλλά χωρίς λαϊκή κυριαρχία δεν υπάρχει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: