slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Ενημερωτικό σημείωμα του ΠΑΣΟΚ για την πρόταση σύστασης εξεταστικής επιτροπής για το Mνημόνιο



1. Ως εξαιρετική ευκαιρία να θέσουν τη δημόσια συζήτηση σε μια ιστορικά και  πολιτικά δίκαιη και ορθολογική βάση αντιμετωπίζουν στο ΠΑΣΟΚ την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το μνημόνιο.




2. Το ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι η επιλογή του χρόνου κατάθεσης της πρότασης είναι αποκαλυπτική. Ενώ υποτίθεται ότι τη Δευτέρα ο κ. Τσίπρας ζήτησε προ ημερήσιας διατάξεως συζήτηση για να επιδιώξει τη συναίνεση της αντιπολίτευσης ενόψει της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους, η κατάθεση της πρότασης για εξεταστική επιτροπή την επόμενη ημέρα δείχνει ότι υπήρχε και εξελίσσεται σχέδιο τεχνητής έντασης που δεν επιτρέπει σκόπιμα να συγκροτηθεί ενιαίο  εθνικό διαπραγματευτικό μέτωπο.
Άλλωστε ο κ. Τσίπρας ούτε είπε κάτι συγκεκριμένο για τις προτάσεις της κυβέρνησης, ούτε ζήτησε να ενημερώσει κατ´ ιδίαν τους πολιτικούς αρχηγούς, ούτε ζήτησε τη συμμετοχή εκπροσώπων των κομμάτων σε μια εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης.


3. Το κυριότερο όμως είναι ότι η κυβέρνηση, με την συγκεκριμένη πρόταση σύστασης εξεταστικής επιτροπής, θεωρεί βλαπτικό για τη χώρα το γεγονός ότι έλαβε δάνειο 250 δις ευρώ από την ευρωζώνη και το ΔΝΤ, ότι κούρεψε και αναδιάρθρωσε το χρέος της και ότι ανακεφαλαιοποίησε και αναδιάρθρωσε το τραπεζικό της σύστημα.
Αυτό όμως το δηλώνει πανηγυρικά η κυβέρνηση την ώρα που επιδιώκει εναγωνίως συμφωνία με τους εταίρους για την εφαρμογή του τρέχοντος μνημονίου, την παράταση του οποίου υπέγραψε και χωρίς τα υπολειπόμενα χρήματα του οποίου θα βρεθεί σε απόλυτο χρηματοδοτικό αδιέξοδο!

4. Αν δεν πρόκειται για αλαζονική άγνοια κινδύνου, πρόκειται για σχέδιο ωμής  υπονόμευσης της διαπραγμάτευσης. Αν υπάρχουν εσωτερικές ευθύνες για τα προγράμματα στήριξης της ελληνικής οικονομίας από την Ευρώπη και το ΔΝΤ ( η άλλη λύση ήταν η ασύντακτη χρεοκοπία!), τότε υπάρχουν και ευρωπαϊκές και διεθνείς ευθύνες που πρέπει να αναζητηθούν.
Όχι αόριστα από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το ΔΝΤ, αλλά από συγκεκριμένα πρόσωπα. Αυτά με τα οποία διαπραγματεύεται και από τα οποία συχνά ζητά βοήθεια ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνηση του. Τέτοια πρόσωπα είναι οι κκ. Γιούγκερ, Ντράγκι, Ντάισελμπλουμ, Ρέγκλιν, η κα Λαγκάρντ κοκ . Για να μην αναφέρουμε τα διαχρονικά μέλη του Eurogroup, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του ΔΣ του ΔΝΤ.

5. Το κραυγαλέα παράδοξο είναι ότι η κυβέρνηση θέλει να διερευνηθούν οι ευθύνες για αυτό που η ίδια υιοθέτησε και υπέγραψε και για αυτό στο οποίο αγωνίζεται να παραμείνει!

6. Ο κ. Τσίπρας επιχείρησε επίσης, με άγαρμπο τρόπο, να υψώσει φράγμα προστασίας για την περίοδο πριν τις εκλογές του 2009, δηλαδη για την κυβέρνηση Καραμανλή. Ωσάν το ζήτημα να είναι το μνημόνιο και όχι η κρίση που είχε γιγαντωθεί το 2009 και τα αίτια της. Αυτή η προσπάθεια παροχής ασυλίας έρχεται μετά την συγκρότηση της ετερόκλητης αριστεροδεξιάς κυβέρνησης Τσίπρα / Καμμένου και μετά τους προφανείς συμβολισμούς που εξέπεμψε η επιλογή του κ. Πρ. Παυλοπουλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Βέβαια όλο αυτό το «κάρφωμα» της κυβέρνησης προκειμένου να προστατευθεί η περίοδος 2004-2009 είναι μάταιο γιατί κανένα σημείο της περιόδου μετά τις εκλογές του 2009 δεν μπορεί να φωτιστεί χωρίς άμεση αναφορά στα δεδομένα της περιόδου 2004-2009 .

7. Το ίδιο ισχύει όμως και για την περίοδο μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 καθώς οι εξελίξεις τρέχουν με:
- την παράταση της «Κύριας Σύμβασης Χρηματοοικονομικής Διευκόλυνσης» να έχει υπογραφεί ερήμην της Βουλής και χωρίς νομοθετική εξουσιοδότηση

- τα 11 δις του αποθεματικού του ΤΧΣ να έχουν αφαιρεθεί μέσα από τα χέρια της κυβέρνησης - τις καταθέσεις να διαρρέουν και τα επιτόκια των ομολόγων και  των εντόκων γραμματίων να ανεβαίνουν λόγω δηλώσεων και χειρισμών της κυβέρνησης
- τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, των ΝΠΔΔ, του ΟΑΕΔ κλπ να σαρώνονται για να καλυφθούν ταμειακές ανάγκες του δημοσίου κλπ.

Όλα δε αυτά οδηγούν κατευθείαν σε μνημόνιο 3, ανεξαρτήτως ονόματος.
Όλα αυτά και όσα επίκεινται είναι προφανώς υπό διερεύνηση.

8.  Όπως συνεπώς και αν προσδιορισθεί το εύρος της εξεταστικής επιτροπής τόσο  η περίοδος 2004-2009, όσο και οι τρέχουσες εξελίξεις , θα είναι αντικείμενό της.

Β.

1. Το ΠΑΣΟΚ έχει ήδη επεξεργαστεί τον πρώτο κατάλογο των προσώπων που θεωρεί απολύτως αναγκαίο να κληθούν στην εξεταστική επιτροπή για τις τέσσερις ενότητες που περιλαμβάνει η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.

2.  Είναι προφανές ότι όλα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που άσκησαν κυβερνητικά καθήκοντα, με επικεφαλής τον Ευάγγελο Βενιζέλο, θα ζητήσουν να εμφανισθούν ενώπιον της επιτροπής που θεωρούν εξαιρετικό φόρουμ ανάδειξης και υπενθύμισης πραγμάτων που συσκότισε η εύκολη «αντιμνημονιακή» δημαγωγία των τελευταίων ετών.

3. Ιδιαίτερη όμως σημαςία έχει η εμφάνιση προσώπων που φαίνεται να περιβάλλει με εμπιστοσύνη η σημερινή κυβέρνηση και έπαιξαν καταλυτικό ρόλο ιδίως την περίοδο Οκτώβριος 2009 - Ιούνιος 2011 .

4. Για τη πρώτη φάση  (από τις εκλογές του 2009 έως το Μάιο 2010 ) το ΠΑΣΟΚ θα προτείνει μεταξύ άλλων να καταθέσουν - για τα δεδομένα του 2009 -  ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και οι πρώην υπουργοί οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης και Ι . Παπαθανασίου και ως υπηρεσιακός παράγων ο πρώην διοικητής της ΤτΕ Γ. Προβόπουλος .
Για την κατάσταση που παρέλαβε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2009 και την πορεία προς το Μάιο 2010  προφανώς θα καταθέσουν ο  πρώην πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου και ο πρώην υπουργός οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου. Είναι όμως αναγκαία και η κατάθεση, μεταξύ άλλων, της τότε υπουργού Οικονομίας και νυν Προέδρου της Εθνικής Τράπεζας Λούκας Κατσέλη, της τότε βουλευτού επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, συμβούλου του κ. Παπανδρέου και νυν συμβούλου του Υπουργου Οικονομικών κ. Βαρουφάκη , Έλενας Παναρίτη ,του τότε εκπροσώπου της χώρας στο ΔΝΤ και τώρα φερομένου ως επόμενου προέδρου του ΤΧΣ Παν. Ρουμελιώτη.

4. Για την πρώτη αυτή φάση το ΠΑΣΟΚ θα ζητήσει να ενημερώσουν την επιτροπή ο επικεφαλής της Eurostat, ο τότε πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Τρισέ, ο τότε πρόεδρος του Eurogroup κ. Γιουγκερ , ο τότε αρμόδιος επίτροπος κ. Ρεν και ο τότε Γενικός Διευθυντής του ΔΝΤ κ. Ντομινίκ Στρος Καν

5. Για τη δεύτερη φάση που οδήγησε στο δεύτερο πρόγραμμα το οποίο  οριστικοποιήθηκε στις 21.2.2012 , το ΠΑΣΟΚ θα ζητήσει να διαφωτίσουν την επιτροπή, μεταξύ άλλων, οι κκ Γιούγκερ, Ρεν και Ντράγκι , η κα Λαγκάρντ και  ο πρόεδρος του EuroWorkingGroup κ. Βίζερ

6. Για το PSI, το κούρεμα και την αναδιάρθρωση του χρέους του Μαρτίου 2012 ,το ΠΑΣΟΚ θα προτείνει να διαφωτίσουν την επιτροπή, μεταξύ άλλων, ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην διοικητής της ΤτΕ Λ. Παπαδήμος , ο πρώην υπηρεσιακός πρωθυπουργός και επίτιμος πρόεδρος του ΣτΕ Π. Πικραμένος, οι εκπρόσωποι του διεθνούς ιδιωτικού τομέα κκ Νταλάρα και Λεμιέρ που διαπραγματεύθηκαν με την τότε ελληνική κυβέρνηση, τα στελέχη της Lazard που είναι και σήμερα σύμβουλος της ελληνικής κυβέρνησης .

7.  Ειδικά για τα ασφαλιστικά ταμεία, τα ομόλογα των οποίων «κουρεύτηκαν» υπέρ του ελληνικού δημοσίου που τα επιχορηγεί ( επρόκειτο δηλαδή για λογιστικού χαρακτήρα πράξη υπέρ του δημοσίου και εντός της γενικής κυβέρνησης ), το ΠΑΣΟΚ θα προτείνει να κληθεί ο τότε αλλά και τώρα διοικητής του ΙΚΑ Ρ. Σπυρόπουλος που εφάρμοσε τις συστάσεις της τότε  κυβέρνησης και απεκατέστησε το χαρτοφυλάκιο του ΙΚΑ σε λίγους μήνες σε ποσοστό 130 %, αλλά και οι τότε συνδικαλιστικές διοικήσεις άλλων ταμείων που δεν ακολούθησαν τις συστάσεις της τότε κυβέρνησης.

8. Για την τελευταία περίοδο ( Ιούνιος 2012 - εκλογές Ιανουαρίου 2015) το ΠΑΣΟΚ θα ζητήσει,  μεταξύ άλλων, να κληθεί  ο κ. Φώτης Κουβέλης το κόμμα του οποίου μετείχε στη κυβέρνηση συνεργασίας μέχρι τον Ιούνιο του 2013, δηλαδή κατά την περίοδο της συμφωνίας του Νοεμβρίου 2012 στο Εurogroup , της επαναγοράς  ομολόγων και της πρώτης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
Προφανώς  θα καταθέσουν  ο πρώην πρωθυπουργός Α. Σαμαράς, ο πρώην  υπουργός οικονομικών και νυν διοικητής της ΤτΕ  Ι. Στουρνάρας, η διοίκηση του ΤΧΣ, της ΕΚΤ, της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών και οι διοικήσεις και οι νέοι ξένοι βασικοί μέτοχοι των ελληνικών τραπεζών με τους οποίους συναντάται την περίοδο αυτή  ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης κ. Δραγασάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: