slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Οφειλές προς το δημόσιο: ένα-ένα τα βήματα για τις εκατό δόσεις

Περισσότερες από 5.000 αιτήσεις οφειλετών έχει συγκεντρώσει η ηλεκτρονική εφαρμογή για τη ρύθμιση των 100 δόσεων που άνοιξε το βράδυ της Παρασκευής.

Η διαδικασία αφορά σε ληξιπρόθεσμες οφειλές έως την 1η Μαρτίου, κάτι που σημαίνει ότι υπάγονται τόσο οι τελευταίες δόσεις του ΕΝΦΙΑ, όσο και όλοι οι φόροι ακινήτων και τα τέλη κυκλοφορίας. Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης, το «κούρεμα» επεκτάθηκε και στους διάφορους πρόσθετους φόρους και σε πρόστιμα που ενσωματώθηκαν στην κύρια οφειλή.
Βήμα-βήμα η ρύθμιση: Σε πέντε απλά βήματα, σύμφωνα με το capital.gr, μπορούν οι περισσότεροι από 2 εκατομμύρια φορολογούμενοι που χρωστούν στην εφορία να ρυθμίσουν τις οφειλές τους σε έως και 100 μηνιαίες δόσεις που η καθεμιά μπορεί να είναι τόσο μικρή όσο και 20 ευρώ.
Παρατίθενται ένα-ένα τα βήματα, τα οποία θα πρέπει να ακολουθήσουν όσοι επιθυμούν να ξεκινήσουν την τμηματική αποπληρωμή των οφειλών τους:
Πρώτο βήμα
Το πρώτο βήμα είναι η είσοδος στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.
Στη συνέχεια ο φορολογούμενος θα πρέπει να επιλέξει από τις «Υπηρεσίες προς πολίτες» την εφαρμογή «ΝΕΟ: Αιτήσεις Ρυθμίσεων». Θα του ζητηθούν στη συνέχεια οι προσωπικοί του κωδικοί πρόσβασης στο taxisnet.
Δεύτερο βήμα
Αφού συμπληρώσει τους μοναδικούς κωδικούς του, θα εμφανιστεί μια σελίδα που θα έχει πέντε επιλογές.
Θα πρέπει να κάνει την επιλογή Ρ5, δηλαδή αυτή που αναγράφει «Αίτηση ρύθμισης οφειλών με απαλλαγή πρόσθετων φόρων & προσαυξήσεων και προαιρετικά προκαταβολή με ισόποση απαλλαγή προσαυξήσεων ν.4321/2015», κάνοντας κλίκ στη επιλογή «συνέχεια».
Τρίτο βήμα
Θα εμφανιστεί στη συνέχεια μια ιστοσελίδα με τίτλο «Υποβολή Αίτησης» στην οποία ο οφειλέτης θα πρέπει να κάνει την επιλογή «Υποβολή νέας».
Στην επόμενη σελίδα κάνουν την εμφάνισή τους πέντε επιλογές που αφορούν στις οφειλές που μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση καθώς και τα σχετικά ποσά σε κάθε επιλογή.
Ειδικότερα, εμφανίζονται οι επιλογές. Αντί για μηδέν, όμως, υπάρχουν τα ποσά που χρωστά σε κάθε κατηγορία οφειλών ο φορολογούμενος.
Οι φορολογούμενοι βλέπουν το εξής μήνυμα στη δεξιά στήλη της ιστοσελίδας:
«Οι οφειλές που περιλαμβάνονται στην κατηγορία Α υπάγονται υποχρεωτικά στη ρύθμιση. Για να εντάξετε στη ρύθμιση και οφειλές των κατηγοριών Β έως Ε κάντε κλικ στη στήλη επιλογή.
Στις κατηγορίες αυτές εμπεριέχονται και οι οφειλές του άρθρου 4.2 του Ν.4321/2015. Οι οφειλές της κατηγορίας Δ που τελούν σε αναστολή πληρωμής προκύπτουν με βάση τις καταχωρίσεις στο TAXIS.
Για τυχόν μη επικαιροποιήμενες καταχωρίσεις δόσεων της κατηγορίας Δ απευθυνθείτε στην αρμόδια Υπηρεσία. Στην περίπτωση που εντάξετε στη ρύθμιση οφειλές της κατηγορίας Ε, επέρχεται απώλεια των εν λόγω διευκολύνσεων ή ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής χρεών.
Σε περίπτωση που στις ανωτέρω διευκολύνσεις ή ρυθμίσεις περιλαμβάνονται οφειλές που δεν μπορούν να υπαχθούν στην παρούσα ρύθμιση, αυτές δύνανται να τακτοποιηθούν κατά νόμιμο τρόπο».
Αφού επιλέξει τις κατηγορίες χρεών που θέλει να ρυθμίσει, μπορεί να επιλέξει και το ποσό της προκαταβολής που θα δώσει προκειμένου να διαγράψει ισόποσες προσαυξήσεις. Το ελάχιστο ποσό προκαταβολής είναι 200 ευρώ.
Για τη συγκεκριμένη επιλογή υπάρχει το εξής μήνυμα στην ιστοσελίδα:
«Στην περίπτωση που επιθυμείτε να καταβάλλετε ποσό προκαταβολής, σας χορηγείται ισόποση απαλλαγή επί των συνολικών προσαυξήσεων και τόκων εκπρόθεσμης καταβολής (βλ ποσό απαλλαγής προσαυξήσεων) και στη συνέχεια επωφελείσθε τις απαλλαγές του προγράμματος ρύθμισης που θα επιλέξετε. Η προκαταβολή είναι καταβλητέα άπαξ, με εκούσια καταβολή, μέσα σε τρεις (3) εργάσιμες ημέρες από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης, αλλά όχι πέραν της 27ης Απριλίου 2015.
Εφόσον ο οφειλέτης δεν καταβάλει εμπρόθεσμα οποιαδήποτε από τις δέκα (10) πρώτες δόσεις της ρύθμισης που έπονται της προκαταβολής ή επέλθει απώλεια της ρύθμισης με υπαιτιότητα του οφειλέτη για οποιοδήποτε λόγο, βεβαιώνεται σε βάρος του οφειλέτη, ο οποίος έχει υποβάλει την αίτηση, ποσό ίσο με την απαλλαγή που του χορηγήθηκε κατά την καταβολή της προκαταβολής».
Με το πάτημα στην επιλογή «Επόμενη σελίδα» εμφανίζονται οι δυνατότητες, τις οποίες και έχει ο κάθε οφειλέτης αναφορικά με τον συνολικό αριθμό των δόσεων.
Τέταρτο βήμα
Υπάρχει η επιλογή εφάπαξ εξόφλησης με 100% απαλλαγή από τις προσαυξήσεις καθώς και επιλογές με δόσεις από 2 έως 100 ή λιγότερες εφόσον ο φορολογούμενος χρωστά λιγότερα από 2.000 ευρώ.
Εφόσον επιλέξει τον αριθμό των δόσεων θα πρέπει στη συνέχεια να «πατήσει» το πλήκτρο «Υπολογισμός ποσού δόσης». Θα εμφανιστεί στη συνέχεια το μηνιαίο ποσό δόσης καθώς και το συνολικό ποσό που θα πληρώσει ο φορολογούμενος με τους τόκους, εφόσον του επιβάλλονται (ποσά έως 5.000 ευρώ είναι άτοκα και μεγαλύτερα ποσά τοκίζονται με επιτόκιο 3%).
Τέλος θα πρέπει να κάνει την επιλογή «Υποβολή». Στην επόμενη σελίδα εμφανίζονται όλα τα στοιχεία της αίτησης για τη ρύθμιση (στοιχεία οφειλέτη, ποσό οφειλής, μηνιαία δόση κλπ). Θα πρέπει, εφόσον συμφωνεί με αυτά να επιλέξει το πλήκτρο «υποβολή».
Πέμπτο βήμα
Εμφανίζεται στη συνέχεια το μήνυμα «Επιτυχής υποβολή» και ο αριθμός της αίτησης. Εφόσον επιλέξει στην ίδια οθόνη το πλήκτρο «προβολή αίτησης» θα πληροφορηθεί και την Ταυτότητα Οφειλής της ρύθμισης (ένας αριθμό με πολλά ψηφία στο τέλος της αίτησης).
Με αυτόν τον αριθμό θα πρέπει ο οφειλέτης εντός τριών ημερών από την υποβολή της αίτησης να πληρώσει σε τράπεζα (ή μέσω web banking) το ποσό της πρώτης δόσης.
Αφού πληρωθεί το ποσό της πρώτης δόσης η ρύθμιση ενεργοποιείται. Το αν έχει ενεργοποιηθεί η ρύθμιση μπορούν οι φορολογούμενοι να το πληροφορηθούν από την εφαρμογή των ρυθμίσεων στο taxisnet.γραφει το real.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: