slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

ΔΗΛΩΣΕΙΣ Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΝΙΚΟ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ


Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις: 

Με την κυπριακή πολιτική και πολιτειακή ηγεσία και προσωπικά με τον Πρόεδρο κ. Αναστασιάδη, έχουμε μακροχρόνιους στενούς δεσμούς, συνεργαζόμαστε χρόνια πάνω στο κορυφαίο εθνικό μας θέμα, έτσι είναι πάρα πολύ εύκολο για εμάς να συζητήσουμε για τις τελευταίες εξελίξεις και να τις συνδέσουμε με μια προσπάθεια που έγινε όλο το προηγούμενο διάστημα. 
Χαίρομαι πραγματικά γιατί διανοίγεται η προοπτική επανάληψης των διακοινοτικών συνομιλιών στο πλαίσιο που έχει καθοριστεί και το οποίο είναι πάρα πολύ σαφές γιατί σημασία έχει να προστατευθεί η διεθνής νομική προσωπικότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, η συνέχειά της, η μία κυριαρχία της, η μία ιθαγένεια. Έχει πολύ μεγάλη σημασία να δώσουμε στη διεθνή κοινότητα μια καθαρή εικόνα για το πόσο κρίσιμο είναι για τη διεθνή ασφάλεια, για την ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να λυθεί το Κυπριακό στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, στο πλαίσιο των συμφωνιών υψηλού επιπέδου και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. 

Χαίρομαι επίσης, γιατί συνεχίζεται αυτό που με πολύ κόπο οργανώσαμε, δηλαδή, η τριμερής συνεργασία μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου. Αυτό είναι αποτέλεσμα δουλειάς που έγινε και από τον Πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη και από τον κ. Κασουλίδη, αλλά θα μου επιτρέψετε να πω και από ελλαδικής πλευράς και πρέπει να το προστατεύσουμε ως «κόρη οφθαλμού», όχι ως επιθετικό τρίγωνο αλλά ως μια τριγωνική πρωτοβουλία ανοιχτή σε όλες τις χώρες και τους λαούς της περιοχής, πάντα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και ειδικότερα του διεθνούς δικαίου της θάλασσας. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: κ. Πρόεδρε, είπατε προηγουμένως «να διασφαλίσετε». Υπάρχουν φόβοι ότι μπορεί να υπάρξει ρήξη ανάμεσα στην τριμερή συμφωνία; 

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Όχι. Αλλά πρέπει να υπάρχει πάντα ρυθμός. Αυτές οι συμφωνίες ξέρετε, είναι σαν το ποδήλατο, πρέπει να κάνεις συνεχώς πεντάλ για να υπάρχει ώθηση να υπάρχει προοπτική, γιατί εδώ οι προκλήσεις είναι πάρα πολλές και δεν υπάρχει μόνον η πολιτική βούληση, η οποία είναι δεδομένη και από τις τρεις χώρες, υπάρχουν και τα δεδομένα του ιδιωτικού τομέα, του διεθνούς ιδιωτικού τομέα τα οποία πρέπει να τα λαμβάνουμε πάρα πολύ σοβαρά υπόψη. Βλέπετε ότι οι διακυμάνσεις της διεθνούς τιμής του πετρελαίου, για παράδειγμα, και του φυσικού αερίου παίζουν πάρα πολύ κρίσιμο ρόλο στους σχεδιασμούς, οι οποίοι είναι και διεθνοπολιτικού χαρακτήρα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: