slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Η Νάξος αποκαλύπτεται

Ιάκωβος Ναυπλιώτης 
Με το …δεξί και πρωταπριλιά με το Καναδικό Ινστιτούτο να διοργανώνει διάλεξη με θέμα τα «Νεώτερα αρχαιολογικά δεδομένα για τη Νάξο και τις Μικρές Κυκλάδες». Μοναδική ομιλήτρια, η Ειρήνη Λεγάκη, αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων έχοντας στην εποπτεία (ευθύνη) της τη Νάξο και τις Μικρές Κυκλάδες, με τη διάλεξη να πραγματοποιείται στις 19:30 στο κτήριο του Καναδικού Ινστιτούτου Διονυσίου Αιγινίτου 7, στο Κέντρο της Αθήνας.Όπως αναφέρεται στην σχετική πρόσκληση που βρίσκεται στην ιστοσελίδα του Καναδικού Ινστιτούτου «Τα τελευταία χρόνια έχουν έρθει στο φως στη Νάξο και τις Μικρές Κυκλάδες νέα στοιχεία είτε για άγνωστες έως σήμερα θέσεις προϊστορικών και ιστορικών χρόνων, είτε για ήδη γνωστές, τα οποία συνεισφέρουν στη γνώση για την προϊστορία και την ιστορία των παραπάνω νησιωτικών περιοχών. Κάποια δε από τα στοιχεία αυτά ενδεχομένως επαναπροσδιορίζουν τη θέση ορισμένων από τα παραπάνω νησιά στον ευρύτερο χώρο της Ευρωπαϊκής Προϊστορίας».
Να σημειώσουμε ότι η κ. Λεγάκη είχε δώσει το καλοκαίρι διάλεξη στο θεατρικό Μουσείο Καμπανέλη (στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Σχολής Νάξου υπό τον ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ) όπου μέσα από δύο ενότητες επιχείρησε να δείξει όχι μόνο το κοινωνικό πρόσωπο της Υπηρεσίας, αλλά και τα αποτελέσματα των ερευνών και ανασκαφών που έχουν γίνεται τα τελευταία χρόνια στην Νάξο.
Και μένοντας στο δεύτερο σημείο (αποτελέσματα ερευνών) η κ. Λεγάκη είχε αναφερθεί στις ανασκαφές που έχουν γίνει εντός της Χώρας Νάξου με πλούσια ευρήματα σε τέσσερις περιοχές (Φουντάνα, Άγιο Μηνά. Απλώματα και Πλίνθος) όπου υπάρχει απίστευτη διαχρονική σχέση με πλήθος σπουδαίων ευρημάτων. Επίσης στις ανασκαφές της Στελίδας όπου από το 1981 είναι γνωστό ότι υπάρχει παρουσία ανθρώπου αλλά λόγω έλλειψης στοιχείων όσον αφορά τη χρονολόγηση μόλις πέρυσι ουσιαστικά μπόρεσαν να τεκμηριώσουν τη παρουσία του ανθρώπου από το 50.000 π.Χ., κι όχι από το 5.000 πχ. Όπως πιστεύονταν έως τώρα. Και τέλος έγινε αναφορά στις έρευνες σε Γαλανάδο (σπάνια πρωτοκυκλαδικά εκθέματα), Σαγκρί (Υστεροκυκλαδική εποχή και αποδείξεις διαχρονικότητας εντός της Νάξου) αλλά και στις Μικρές Κυκλάδες (Σχοινούσα,. Κέρος, Ηρακλεία) όπου εκεί είχαμε τις περίφημες Βραχογραφίες αλλά και τα εκθέματα της Κέρου (Κάβος Δασκαλιό και Δασκαλιό) όπου ακόμη και σήμερα είναι άγνωστο το γιατί υπάρχουν χιλιάδες σπασμένα αγγεία διάσπαρτα στο χώρο.
http://www.naxospress.gr/article/%CE%B7-%CE%BD%CE%AC%CE%BE%CE%BF%CF%82-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CF%8D%CF%80%CF%84%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%B9
   

Δεν υπάρχουν σχόλια: