slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Στην Ευρώπη βρέχει χρήμα αλλά η Ελλάδα... κρατά ομπρέλα


Στην υπόλοιπη Ευρώπη τίθεται σε εφαρμογή το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης του Ντράγκι, για την τόνωση της ρευστότητας. Σε όλη την Ευρώπη; Οχι. Εξαιρείται η ΕλλάδαΤην έναρξη εφαρμογής του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης στην Ευρωζώνη, αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ο Μάριο Ντράγκι από τη Λευκωσία, όπου συνεδριάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Με άλλα λόγια θα δοθεί το πράσινο φως για την αγορά κρατικών ή ιδιωτικών ομολόγων ύψους 60 δισεκατομμυρίων ευρώ κάθε μήνα από τις Τράπεζες και την ΕΚΤ, σε μία αναλογία 80/20, δηλαδή το 80% των ομολόγων θα αγοράζεται από τις εθνικές κεντρικές τράπεζες και το 20% από την ΕΚΤ.
Από αυτό το «χρηματοδοτικό πάρτι» στην Ευρωζώνη εξαιρείται η Ελλάδα, καθώς θα πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της χώρας από τους «θεσμούς», πριν ο Ντράγκι κάνει και πάλι αποδεκτά τα ελληνικά κρατικά ομόλογα.
Αυτό όμως γίνεται ενώ πολλαπλασιάζονται οι δανειακές ανάγκες του ελληνικού δημοσίου, οι οποίες -όπως επισημαίνουν οικονομικοί αναλυτές- δεν θα μπορούν πλέον να καλύπτονται από φορείς του ίδιου του δημοσίου ή ασφαλιστικά Ταμεία, όπως έγινε στην τελευταία δημοπρασία εντόκων γραμματίων.
Επιπλέον η εκροή καταθέσεων συνεχίζεται, με αποτέλεσμα να στερεί από το χρηματοπιστωτικό σύστημα αναγκαίους πόρους.
Ετσι μοιάζει μονόδρομος η θετική έκβαση της αξιολόγησης της Ελλάδας από τους «θεσμούς» - τα τεχνικά κλιμάκια των οποίων έρχονται στην Αθήνα - ώστε να αρθούν τα εμπόδια να μπουν στο «παιχνίδι» της ρευστότητας και τα ελληνικά κρατικά ομόλογα.

Πηγή: http://www.thetoc.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: