slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Τα στέκια της νέας εξουσίας του ΣΥΡΙΖΑ (ΦΩΤΟ)


Ταβέρνες και ακριβά μαγαζιά τα "περάσματα" του Τσίπρα και των υπουργών του
Του Σωτήρη Πίκουλα, εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΦΩΤ.: ΗΛ. ΚΟΥΤΟΥΛΟΓΕΝΗΣ
Άλλαξε η «εξουσία», άλλαξαν και τα στέκια της. Τέρμα τα μπιστρό και οι δερμάτινοι καναπέδες στα βόρεια προάστια και στο Κολωνάκι.
Στη μόδα, όπως φαίνεται, έρχονται το κουτούκι και η παραδοσιακή ταβέρνα σε πιο λαϊκές γειτονιές. Ψυρρή, Εξάρχεια και Παγκράτι είναι πλέον οι περιοχές όπου συχνάζει και συνδιαλέγεται το πολιτικό σύστημα της χώρας.
Μεσημέρι καθημερινής, ο πεζόδρομος της οδού Βαλτετσίου στα Εξάρχεια είναι γεμάτος από νεολαίους που πίνουν καφέ. Μια ψηλή γυναικεία φιγούρα μπαίνει σε γνωστό εστιατόριο του πεζόδρομου. Τη χαιρετούν όλοι και εκείνη ανταποδίδει. Η υπάλληλος του cafe-restaurant στα Εξάρχεια «Ζάχαρη και Αλάτι» γνωρίζει ότι η......

πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, θα παραγγείλει τον ελαφρύ μουσακά λαχανικών, γι’ αυτό και ρωτάει την παρέα της τι θα πάρουν… Σε αυτό το μαγαζί, άλλωστε, συχνάζουν και άλλοι από την κυβερνητική παράταξη. Κατά καιρούς έχουμε δει τη Μάνια Παπαδημητρίου, ηθοποιό και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τη Σοφία Σακοράφα.

Σχεδόν απέναντι υπάρχει το εστιατόριο «Γιάντες», στο οποίο συχνάζουν στελέχη της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ (πολλές φορές έχει θεαθεί εκεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης), τα οποία συνήθως, όμως, κατεβαίνουν και λίγα μέτρα πιο κάτω για ένα σουβλάκι στην ψησταριά «Αγραφα».





ΦΛΑΜΠΟΥΡΑΡΗΣ

Ο Νίκος Ξυδάκης, αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, πίνει πάντα τον καφέ του στο καφέ-βιβλιοπωλείο «Φλοράλ», στην Πλατεία Εξαρχείων. Ανεβαίνοντας τη Σκουφά, λίγο πριν από τον Αγιο Διονύσιο, στο γνωστό καφέ «Φίλιον», μέχρι προχθές έβρισκε κάποιος κάθε ημέρα τον υπουργό Επικρατείας, Αλέκο Φλαμπουράρη. Μαζί του και ο Σπύρος Σαγιάς, γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου. Oι κύριοι Φλαμπουράρης και Σαγιάς κατευθύνονται προς το Παγκράτι για τα γεύματά τους, σε διάφορα ταβερνάκια, όπως π.χ. στην ταβέρνα του «Βυρίνη».



Λίγο πιο κάτω, στην Πλατεία Προσκόπων, αρκετά μαγαζιά έχουν γίνει στέκι υψηλών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Για παράδειγμα, το «Αερόστατο» επισκέπτεται συχνά για ποτό και μεζέ ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης. Απέναντι βρίσκεται ο «Κατσούρμπος», ένα κρητικό μαγαζί, λάτρης του οποίου είναι ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Τουρισμού και Ναυτιλίας, Γιώργος Σταθάκης.

Στην Καισαριανή, αρκετοί από τους σημερινούς υπουργούς έχουν τα δικά τους στέκια. Στον θρυλικό «Τσομπανάκο» -στον οποίο συχνάζει και ο απερχόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας- θα δει κανείς συχνά την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη, τον Δημήτρη Βίτσα, γραμματέα της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τον «εκλογολόγο» του Αλ. Τσίπρα,Κώστα Πουλάκη. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, συχνάζει επίσης στην Καισαριανή.



Η ψαροταβέρνα «Οινοθήρα» είναι η αγαπημένη του. Στην παρέα του συχνά είναι και ο καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας και αντιμνημονιακός συγγραφέας Κώστας Βεργόπουλος.

Βέβαια, μέχρι πρότινος τα περισσότερα στελέχη, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων σημερινών υπουργών, σύχναζαν στη γνωστή καφετέρια του Ψυρρή «Style».



Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Λαφαζάνης, και ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρης Στρατούλης, φίλοι κολλητοί, βγαίνουν συχνά μαζί. Επιλέγουν ταβερνεία στο Παγκράτι και ψαροταβέρνες στο Πέραμα, στα μέρη του πρώτου, αλλά τους έχουν δει και στον «Κόμη», στο Γαλάτσι. Ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδημούλης είναι φαν του Χαλανδρίου, όπου και μένει. Αρκετά ραντεβού του τα κάνει στο «Αθηναϊκόν».

Στις περιοχές του κέντρου σύχναζε και ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ενώ προεκλογικά είχε κάνει συγκεντρώσεις στο πολυσύχναστο Γκάζι. Ωστόσο, τα «βαριά» ραντεβού τα έκανε στο «GB Corner» της «Μεγάλης Βρεταννίας» και στον ημιώροφο του «Plaza». Ο υπουργός Αμυνας, Πάνος Καμμένος, ωστόσο, είναι σταθερός πελάτης του «Χίλτον», όπου στον «Μύλο» και στο «Βυζαντινό» κάνει τα δικά του ραντεβού.



«ΚΕΝΤΡΙΚΟΝ»

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, δεν πρόκειται να αλλάξει στέκι. Ετρωγε πάντα στο «Κεντρικόν», ακόμα και όταν εκεί άρχισαν να πηγαίνουν οι τροϊκανοί Πολ Τόμσεν, Κλάους Μαζούχ και Ματίας Μορς. Στο ίδιο μαγαζί έχει γευματίσει πολλές φορές με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Νίκο Παππά.

Νέα στελέχη, όπως ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, επιλέγουν για φαγητό ή ποτό μαγαζιά κοντά στα γραφεία των βουλευτών. Το «7 Jokers» στην Παλιά Βουλή είναι ένα διαχρονικό στέκι, το «9» στην Κολοκοτρώνη μαζεύει αρκετά στελέχη για καφέ, όπως και το κρεατάδικο «Μeat-ropoleos», στην ομώνυμη οδό και πιο κάτω ο «Τζίτζικας και ο Μέρμηγκας».

Τέλος, ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, λόγω θέσης πια, έχει «κόψει» τις εξόδους. Τελευταία μπορούσε να τον συναντήσει κανείς τυχαία με τη σύντροφό του, Περιστέρα, στο «By the glass», στο Σύνταγμα, ή στον «Μπλε Παπαγάλο στο Μεταξουργείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: