slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΝΑΞΟΥ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟΝ ΚΑΤΑΡΡΟΪΚΟ ΠΥΡΕΤΟ

 Το Τμήμα Κτηνιατρικής Νάξου ενημερώνει τους κτηνοτρόφους και το κοινό της περιοχής ευθύνης του για τα εξής :
 1) Κατόπιν της υπ' αριθ. 8784/21-10-2014 Απόφασης της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ορίζεται ζώνη ελέγχου  για τον Καταρροϊκό Πυρετό σε ακτίνα 20 χιλιόμετρα από τις επιβεβαιωμένες εστίες (εκμεταλλεύσεις αιγοπροβάτων) στην Πάρο.
       Συγκεκριμένα στην ζώνη ελέγχου περιλαμβάνονται τα....
Δ.Δ. Ακρωτήρι, Γαλήνη, Μέλανες, Γαλανάδο, Άνω Ποταμιά, Βίβλος, Σαγκρί, Καστράκι, Μικρή Βίγλα, Αγιάσος, Αγκίδια, Νάξος, Στελίδα και Αγ.Άννα του Δήμου Νάξου της Π.Ε.ΝΑΞΟΥ

2) Ο συγκεκριμένος ιός δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο και συνεπώς το νόσημα δεν αφορά την Δημόσια Υγεία. Επίσης ο ιός δεν  μεταδίδεται σε άλλα είδη ζώων (χοίροι, πτηνά, σκύλοι και γάτες) παρά ΜΟΝΟ ΣΤΑ ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΑ και τα ΒΟΟΕΙΔΗ. Τα ΠΡΟΒΑΤΑ είναι τα πλέον ευαίσθητα.
  
Η μετάδοση του ιού γίνεται με το κουνούπι.

3) Τα νοσούντα ζώα εμφανίζουν υψηλό πυρετό (40-42ο C), έντονο ρινικό έκκριμα, πρήξιμο των βλεφάρων και του προσώπου, δύσπνοια, έντονη απώλεια βάρους, αποβολές, διακοπή ή μείωση της γαλακτοπαραγωγής.

4) Θεραπεία δεν υπάρχει. Προληπτικά γίνεται ψεκασμός με εντομοκτόνα τους σταύλους και εφαρμογή εντομοαπωθητικών στα ζώα. Τα οχήματα μεταφοράς των ζώων (ΙΧ και ΔΧ) πρέπει να απολυμαίνονται.

5) Για οποιεσδήποτε πληροφορίες και όταν υπάρχει υποψία εμφάνισης της νόσου να επικοινωνείτε με το τμήμα Κτηνιατρικής Νάξου στα εξής τηλέφωνα :

2285-3-61440 ,     2285-3-61439,     2285-3-61437

                                                                      ΑΠΟ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΝΑΞΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: