slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

ΑΝΑΦΟΡΑ του βουλευτή Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, Ν.Συρμαλένιου, σχετικά με την ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων με την Ηπειρωτική Ελλάδα


Ο Βουλευτής Κυκλάδων κ. Νικόλαος Συρμαλένιος καταθέτει αναφορά την Ανοιχτή Επιστολή της 27.09.2014 του πρώην Νομάρχη Κυκλάδων κ. Δημήτρη Μπάιλα σχετικά με την Ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων με την Ηπειρωτική Ελλάδα. Αναφέρει συγκεκριμένα ότι: «...Ο σχεδιασμός του έργου, όπως φαίνεται σε χάρτη που διανεμήθηκε, βασίζεται μεν ως κεντρική ιδέα και φιλοσοφία στην μελέτη της τότε Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, για την οποία υπήρχε συμφωνία Ν.Σ., Ο.Τ.Α, Δ.Ε.Η., Ρ.Α.Ε., αλλά κυρίως σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών και φορέων, είναι τροποποιημένη και δημιουργεί μεγάλες ανησυχίες τόσο για την επάρκεια αλλά κυρίως για την ασφάλεια του συστήματος ώστε αυτό να λειτουργεί χωρίς κίνδυνο διακοπής ή ελλιπούς τροφοδοσίας για κάποια νησιά…»
Επισυνάπτεται η επιστολή

Παρακαλούμε για την απάντηση και τις ενέργειές σας και να μας ενημερώσετε σχετικά.


Αθήνα, 29.09.2014

Ο καταθέτων Βουλευτής

Νικόλαος Συρμαλένιος


ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
ΠΡΟΣ: 1) Toν Υφυπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής αλλαγής
κ. Παπαγεωργίου, Αμαλιάδος 17 115 23 Αθήνα
2) Α.Δ.Μ.Η.Ε. Δυρραχίου 89 & Κηφισού 10443
Κύριοι,
Όπως είχα δεσμευτεί με το από 14/09/2014 δελτίο τύπου, μετά την λήψη των σχεδίων και των δελτίων τύπου που δόθηκαν στους προσκεκλημένους κατά την υπογραφή των συμβάσεων του έργου <<Ηλεκτρική Διασύνδεση των Κυκλάδων με το Σύστημα Μεταφοράς της Ηπειρωτικής Ελλάδας>>, με την παρούσα επιστολή που σας απευθύνω, την οποία κοινοποιώ στους αρμόδιους τοπικούς φορείς και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ζητώ να αναληφθούν πρωτοβουλίες από τους υπευθύνους για πλήρη ενημέρωση των Κυκλαδιτών για το συγκεκριμένο θέμα διότι:
1) Ο σχεδιασμός του έργου, όπως φαίνεται σε χάρτη που διανεμήθηκε, βασίζεται μεν ως κεντρική ιδέα και φιλοσοφία στην μελέτη της τότε Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, για την οποία υπήρχε συμφωνία Ν.Σ., Ο.Τ.Α, Δ.Ε.Η.,Ρ.Α.Ε., αλλά κυρίως σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών και φορέων, είναι τροποποιημένη και δημιουργεί μεγάλες ανησυχίες τόσο για την επάρκεια αλλά κυρίως για την ασφάλεια του συστήματος ώστε αυτό να λειτουργεί χωρίς κίνδυνο διακοπής ή ελλιπούς τροφοδοσίας για κάποια νησιά.
2) Το σημαντικότερο όμως είναι ότι, στα στοιχεία που δόθηκαν δεν αναφέρονται λεπτομέρειες του έργου, οι οποίες έχουν ιδιαίτερη σημασία για τις τοπικές κοινωνίες, όπως, η ακριβή πορεία και τα σημεία προσγιάλωσης των υποβρυχίων καλωδίων, ή εάν θα υπάρξουν επάνω στα νησιά πυλώνες υψηλής τάσης. Λεπτομέρειες, οι οποίες αποτέλεσαν και το κλειδί συμφωνίας μεταξύ όλων των φορέων.
Δυστυχώς η τοπική Δ.Ε.Η. δεν έχει ουδεμία ενημέρωση και δυστυχώς οι απερχόμενες Δημοτικές Αρχές και η απερχόμενη Αιρετή Περιφέρεια δεν ενδιαφέρθηκαν να πληροφορηθούν και στη συνέχεια να ενημερώσουν τα συμβούλια και τις τοπικές κοινωνίες, για αυτές τις τόσο σημαντικές λεπτομέρειες του έργου.
Υπάρχει λοιπόν άμεση ανάγκη κύριε Υπουργέ, να δώσετε εντολή στους αρμοδίους για το θέμα φορείς του Υπουργείου σας, να έρθουν στην Πρωτεύουσα του Νομού και να ενημερώσουν δημοσίως όλους του ενδιαφερόμενους.
Η Περιφέρεια και οι Δήμοι στους οποίους κοινοποιείται η παρούσα θεωρώ ότι έχουν υποχρέωση να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την ενημέρωση αυτή ώστε να μη δημιουργηθούν εν αγνοία μας τετελεσμένα τα οποία θα σημαδέψουν αρνητικά την ιστορία και τις επόμενες γενιές που θα ζήσουν σε αυτά τα μοναδικά στον κόσμο σε ομορφιά και χρώμα χειροποίητα νησιά.


Σύρος 27/09/2014
Δημήτρης Μπάϊλας
Πρώην Νομάρχης Κυκλάδων
Κοιν: 1) Ιωάννη Βρούτση Υπουργό εργασίας
2) Μανώλη Γλέζο Ευρωβουλευτή ΣΥΡΙΖΑ
3) Νίκο Συρμαλένιο Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ
4) Περιφέρεια Ν. Αιγαίου
Κ. Γιώργο Χατζημάρκο Περιφερειάρχη
Κ. Γιώργο Λεονταρίτη Χωρικό Αντ/ρχη Κυκλάδων
Επικεφαλείς Συνδυασμών Π.Σ.
5) Δήμο Σύρου-Ερμούπολης
Γιώργο Μαραγκό Δήμαρχο
Επικεφαλείς Συνδυασμών Δ.Σ.
6) Π.Ε.Δ. Κυκλάδων (για ενημέρωση Δημάρχων)
Επικεφαλείς Δημοτικών Παρατάξεων.
7) ALSTOM/GRID-HELLAS
Λεωφόρος Μεσογείων 515- 15343 Αγ. Παρασκευή
W. w. w. Alstom. com.
8) A.B.B. A.E. 13ο χλμ. Εθνικής οδού Αθηνών – Λαμίας 144 52
Μεταμόρφωση Αττικής.
9) Ελληνικά καλώδια Α.Ε. Πύργος Αθηνών Β΄ κτίριο Λεωφόρος
Μεσογείων 2-4 115 27 Αθήνα.
10) Μ. Μ. Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: