slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Σχόλιο για το πρώτο Δημοτικό Συμβούλιο


Πραγματοποιήθηκε την 24/9 η πρώτη συνεδρίαση του ΔΣ του Δήμου μας. Καλόπιστα έχουμε να παρατηρήσουμε και να κάνουμε γνωστά στους συμπολίτες μας, τα εξής:


Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στάθηκε στην παύση λειτουργίας του Σφαγείου, που συνιστά οπισθοδρόμηση για την Τήνο και επεσήμανε ότι το Σφαγείο παραδόθηκε (31/8) σε λειτουργία. Γυρίσαμε χρόνια πίσω, όταν οι κτηνοτρόφοι – κρεοπώλες αναγκάζονταν να ταξιδεύουν σε γειτονικά νησιά για να κάνουν τη δουλειά τους.
Η ανάκληση της προκήρυξης για Προϊσταμένους Τμημάτων του Οργανισμού του Δήμου υπήρξε αναιτιολόγητη (αφορά μάλιστα νομική δέσμευση του Δήμου) όμως ο Δήμαρχος δεν απάντησε το παραμικρό ούτε για τους λόγους που την επέβαλαν ούτε για το χρόνο της επαναπροκήρυξης.
Στα Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος (σφράγιση ή μη) το Προεδρείο φάνηκε απροετοίμαστο και σε αντίθεση με την εισήγηση της Υπηρεσίας (που περίμενε διευκρινήσεις από το Υπουργείο). Κανείς δεν θέλει να σφραγίζονται καταστήματα αλλά και οι αποφάσεις πρέπει να είναι αιτιολογημένες και κυρίως να λαμβάνονται από το αρμόδιο όργανο (που ούτε αυτό δεν είναι σαφές ότι έγινε).
Ως προς τους πολίτες που προτάθηκαν για να στελεχώσουν Επιτροπές, η θέση ήταν εκ προοιμίου «παρών» και τούτο γιατί η εισήγηση με τα ονόματα δεν υπήρχε στο σχετικό φάκελο πριν τη συνεδρίαση (όπως είναι υποχρεωτικό) και ο αιφνιδιασμός υπήρξε απόλυτος. Στηρίχθηκε πάντως η συμμετοχή της Μαρούλας Αλβέρτη, στη Δευτεροβάθμια Επιτροπή Παιδείας, λόγω της σχέσης της με την εκπαίδευση. Με πρότασή μας, κατέλαβε τη μία από τις δύο θέσεις που είχαμε δικαίωμα από τους αιρετούς.
Εντύπωση προκάλεσε η πρόδηλη αμηχανία του Προεδρείου και της πλειοψηφίας, στην εύλογη παρατήρηση ότι δεν τηρήθηκε η ποσόστωση στο ΔΣ της Επιχείρησης Σφαγείου – Ελαιοτριβείου ενώ υπήρχε κάλλιστα η δυνατότητα συμμετοχής γυναικών. Ο ένας κοιτούσε τον άλλο. Τη «λύση» έδωσε ο Σίμος Ορφανός, με την φράση «αυτή είναι η πρότασή μας, άμα θέλετε κάντε προσφυγή» (μέσα σε χειροκροτήματα των γνωστών μόνιμων χειροκροτητών και ειρωνικά γέλια δημοτικών συμβούλων!). Κι όμως δεν είναι μακριά η εποχή που ο ίδιος και σύσσωμη η παράταξή του έκαναν προσφυγή (που απορρίφθηκε), όταν αντικειμενικά δεν μπορούσε να τηρηθεί η ποσόστωση στο ΔΣ του Λιμενικού Ταμείου! Η λέξη «αλαζονεία» υπήρξε από τις πιο ταλαιπωρημένες, προεκλογικά. Μετεκλογικά, η «αλαζονεία» έφτασε να μετριέται με τα εκατοστά του ύψους ενός βάθρου στην αίθουσα του ΔΣ! Υπάρχει μεγαλύτερη αλαζονεία από την εμμονή στην καραμπινάτη παρανομία, με αυτό το απαξιωτικό ύφος;
Τέλος, σταθήκαμε στον ορισμό, με απόφαση Δημάρχου, μη εκλεγέντος υποψηφίου, ως άμισθου συμβούλου της Τοπικής Κοινότητας Στενής (αυτό είναι απείρως μεγαλύτερο ατόπημα από τον ορισμό του και ως συμβούλου Ύδρευσης)! Θα είναι πρώτη φορά στην ιστορία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που διορίζεται σύμβουλος αιρετού οργάνου… Και μάλιστα κάποιος που δεν επιδοκιμάστηκε ως υποψήφιος, έρχεται ως συνδιαμορφωτής των τοπικών υποθέσεων «από το παράθυρο». Αν αυτό δεν αποτελεί στρέβλωση της λαϊκής ετυμηγορίας, τότε τί είναι; Αν δεν συνιστά καπέλωμα ενός οργάνου αιρετών τότε πώς μπορεί να χαρακτηριστεί; «Πρόκειται για μέγα ζήτημα, ζήτημα δημοκρατίας και αυτοπροστασίας του Δήμου», είπε ο υπογράφων και ζήτησε την ανάκληση της απόφασης αυτής. Ο Δήμαρχος και ορκισμένος «εχθρός» της αλαζονείας μέχρι πρότινος, είχε και πάλι τη «λύση»: «Είναι πολιτική απόφαση». Εύγε! Δε μένει παρά ο διορισμός, με αντίστοιχες «πολιτικές αποφάσεις», σε κάθε συμβούλιο αιρετών (γιατί όχι και στο Δημοτικό Συμβούλιο!!!) και ενός άμισθου συμβούλου, για να ελέγχονται τα πάντα και να ικανοποιηθούν και οι μη εκλεγέντες, αντίθετα προς τη βούληση του εκλογικού σώματος. Και εις ανώτερα.

Παναγιώτης Κροντηράς
Επικεφαλής μείζονος μειοψηφίας του Δήμου Τήνου

Δεν υπάρχουν σχόλια: