slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

καφέ με άρωμα... ιστορίας


Ελιά. Το σύμβολο της θεάς Αθηνάς, της θεάς της σοφίας και το σύμβολο της ειρήνης στην σύγχρονη εποχή μας…. Αποτελεί ουσιαστικά ως δέντρο το σύμβολο της Μεσογείου με τους Έλληνες να είναι οι πρώτοι που «επένδυσαν» σ’ αυτή και σήμερα είναι συνδεδεμένο (ως καρπός) με τη μεσογειακή διατροφή αλλά μπορεί να πει κανείς με την ίδια την επιβίωση των κατοίκων της περιοχής. Και τα κτήρια όπου παράγονταν το λάδι, τα ελαιοτριβεία όχι μόνο έγιναν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής των ανθρώπων της υπαίθρου αλλά και σημείο αναφοράς της ευημερίας. Μόνο στη Νάξο τα παλαιά ελαιοτριβεία ανέρχονται σε 90, αλλά τα περισσότερα δυστυχώς δεν σώζονται ή έχει μετατραπεί η χρήση τους…




Τα περισσότερα βρίσκονται στην κεντρική και ορεινή Νάξο, μια και η παραγωγή ελαιόλαδου εκεί ήταν μεγαλύτερη. Στην πεδινή Νάξο το ελαιοτριβείο ονομάζεται "τρυ(γ)ός" ενώ στην ορεινή "φάμπρικα". Στην Εγγαρές, περίπου επτά χιλιόμετρα έξω από τη Χώρα της Νάξου, βρίσκεται το παρών ελαιοτριβείο, το οποίο χρονολογείται τουλάχιστον από το 1884 σύμφωνα με μαρτυρίες του πιεστηρίου του, αλλά σύμφωνα με μαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής είναι πολύ παλαιότερο, πιθανόν να υφίσταται από τις αρχές του 19ου αιώνα.

Σημερινή ιδιοκτήτρια είναι η Νικολέτα Αντ. Λιανού και έχει αποκατασταθεί πλήρως από τον πολιτικό μηχανικό Γιάννη Σπ. Πρωτονοτάριο και λειτουργεί ως μουσείο αλλά και ως καφέ με δυνατότητα στους επισκέπτες όχι μόνο να έχουν μία μίνι ξενάγηση, αλλά και να δοκιμάσουν τοπικά προϊόντα (μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού) ενώ υπάρχουν και αναμνηστικά. Όπως αναφέρει και ένας επισκέπτης που άφησε το στίγμα του στο trip advisor «είμαστε την αίσθηση ότι είμαστε δοκιμαστές προϊόντων… Από ελιές έως μαρμελάδες… Χωρίς την υποχρέωση να αγοράσεις, αλλά με δυσκολία στο να αντισταθείς σε μόνο μία γεύση. Αξίζει τον κόπο να το επισκεφθείς».

ΤΟ ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΟ ΤΩΝ ΕΓΓΑΡΩΝ
Εγγαρές, 84300 Νάξος, Κυκλάδες
Τηλ: 22850 62021 - Fax: 22850 22000 - Κιν: 6973 054 801
Web: www.olivemuseum.com - Email: info@olivemuseum.com-

Δεν υπάρχουν σχόλια: