slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Νάξος: Αντιδράσεις για το ξεπούλημα παραλιών

Την αντίθεσή της στην προοπτική ξεπουλήματος παραλιών και λιμνών από το ΤΑΙΠΕΔ εκφράζει η Επιτροπή Αγώνα για την «Υπεράσπιση των Δημόσιων Αγαθών της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων».
Νάξος

Το κείμενο της Επιτροπής Αγώνα για την «Υπεράσπιση των Δημόσιων Αγαθών της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων»
«Οι προστατευόμενες (από ελληνικούς-ευρωπαϊκούς νόμους και διεθνείς συνθήκες) περιοχές του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων: λίμνες Αγίου Προκοπίου, Αλυκή, αμμοθίνες της Πλάκας, έλος Καλαντού, παραλία «Λιβάδι» της Ηρακλειάς, έχουν μεταβιβαστεί από το κράτος στο δήθεν ταμείο αξιοποίησης της ιδιωτικής περιουσίας του δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).
Στις δημόσιες αυτές εκτάσεις περιλαμβάνονται υδροβιότοποι, οικότοποι προτεραιότητας για την ορνιθοπανίδα και την υδατική ισορροπία των παράκτιων περιοχών. Το ΤΑΙΠΕΔ στην πραγματικότητα είναι το μεσιτικό γραφείο της συγκυβέρνησης που έχει αποκλειστικό σκοπό να ξεπουλήσει στα μεγάλα ιδιωτικά ντόπια και ξένα συμφέροντα τη δημόσια περιουσία της χώρας μας, αποδίδοντας τα έσοδα αποκλειστικά και μόνο στους δανειστές.
Η πώληση της δημόσιας περιουσίας στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα, θα σημάνει την ολοκληρωτική κατάληψη και ανεξέλεγκτη καταστροφή του αιγιαλού, των παραλιών και των λιμνών.
Καταργεί το δικαίωμά μας για ελεύθερη πρόσβαση στην παραλία και στη θάλασσα. Σκοπεύει στη δημιουργία γιγαντιαίων ξενοδοχειακών μονάδων και συναφών εμποροοικοδομικών επιχειρήσεων οι οποίες θα επιφέρουν ανεπανόρθωτο πλήγμα στην τοπική οικογενειακή και μικρής κλίμακας τουριστική – ξενοδοχειακή δραστηριότητα, αλλοιώνοντας συγχρόνως σε ανεπανόρθωτο βαθμό το φυσικό περιβάλλον.
Οι διαδικασίες δήθεν αξιοποίησης σ” αυτές τις περιπτώσεις γίνονται ταχύτατα και με αδιαφάνεια, με σκοπό να μην προλάβει η τοπική κοινωνία να ενημερωθεί, να συνειδητοποιήσει το μέγεθος της καταστροφής και να αντιδράσει.
Εμείς, οι πολίτες που υπογράφουμε το παραπάνω κείμενο, απαιτούμε οι περιοχές του δήμου αλλά και όλης της Ελλάδας που ξεπουλιούνται να παραμείνουν δημόσιες, να απενταχθούν άμεσα από το ΤΑΙΠΕΔ, να επιστρέψουν στην αρχική τους κατάσταση, να προστατευθούν και να αναδειχθούν στη βάση του φυσικού τους κάλλους και της περιβαλλοντικής τους αξίας.
Για μας τους κατοίκους των νησιών οι παραλίες και το περιβάλλον αποτελούν πηγή ζωής. Υπερασπιζόμαστε την εργασία μας, το βιος μας, την επιβίωσή μας στα νησιά, το δικαίωμα των επισκεπτών μας για ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες.
Αυτή η γη, ανήκει σε όλους μας, σε εμάς και στα παιδιά μας και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να αφαιρέσει ούτε ένα κόκκο άμμου ή να την καταπατήσει».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: