slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Τι αλλάζει για ΦΠΑ, επικουρικές, πόθεν έσχες: Ποια είναι τα 9 νέα μέτρα που φέρνει το πολυνομοσχέδιο


«Μάχη» με το χρόνο για να προλάβει να κατατεθεί το αργότερο μέχρι την Τρίτη στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για τη δόση του 1 δισ. ευρώ, ώστε να ψηφιστεί πριν τις 8 Αυγούστου δίνουν στην κυβέρνηση.

Και μέσα στο Σαββατοκύριακο ακόμα εργάζονταν στο υπουγείο Οικονομικών για να κάνουν αλλαγές σε συνεννόηση με το ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με τις τελυταίες πληροφορίες, πάντως, το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή θα περιλαμβάνει τα εξής 9 μέτρα:

- Καταργείται από φέτος η υποχρέωση υποβολής της ετήσιας εκκαθαριστικής δήλωσης ΦΠΑ για 1 εκατομμύριο επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.

- Προβλέπεται νέα διαδικασία απενεργοποίησης του ΑΦΜ για όσους έχουν χρεή στην εφορία ή εμφανίζουν μηδενική δραστηριότητα.

- Προστίθενται 400 οργανικές θέσεις υπαλλήλων στην Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, με τόσο να ενταθούν οι έλεγχοι και να λειτουργήσει η φορολογική διοίκηση.

- Αλλάζει το πλαίσιο για το «πόθεν έσχες». Προβλέπεται η συγκρότηση Κεντρικής Επιτροπής Ελέγχου των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης των υπόχρεων προσώπων, η οποία αποτελείται πλέον από δύο αντιπροέδρους της Βουλής, δύο ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς και ενός υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.

- Παράλληλα, θεσπίζεται η υποβολή δήλωσης οικονομικών συμφερόντων, προβλέπεται η ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων «Πόθεν Έσχες» μέσω ίντερνετ ενώ και καθιερώνεται και η χρήση μεθόδων ανάλυσης επικινδυνότητας στους ελέγχους.

- Καθορίζεται «δια νόμου» πως μέσα στον επόμενο ενάμισι χρόνο θα πρέπει να γίνει χάραξη του αιγιαλού στο σύνολο της χώρας (σήμερα υπάρχει μόνο στο 8% της επικράτειας). Αποσύρονται όμως όλες οι διατάξεις που αφορούσαν τρόπου αξιοποίησης του αιγιαλού.

- Εντάσσονται στο ΕΤΕΑ οι τομείς του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του Τ.Ε.Α.Π.Α.Σ.Α. και το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Ιδρυμάτων Εμπορικού Ναυτικού (T.E.A.Π.Ι.Ε.Ν.)

- Αλλάζει πλήρως το σύστημα δημοσίων συμβάσεων, σύμφωνα με τα ισχύοντα στην Ευρώπη, απλοποιώντας και επιταχύνοντας τις διαδικασίες.

- Μειώνονται τα διοικητικά βάρη σε τουλάχιστον 10 τομείς της οικονομίας, με στόχο την ελάφρυνση των πολιτών και την ενίσχυση των κλάδων της οικονομίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: