slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Συνεχίζονται τα ΕΠΙΚΡΙΤΙΚΑ πρωτοσέλιδα της Κυκλαδικής (28/7) Mε στόχο την ΑΛΛΑΓΗ του κυκλοφοριακού


Ραντεβού σήμερα με τον Δήμαρχο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κ. Μαργαρίτη έχει ο κ. Χαραλάμπους με στόχο την προώθηση των υδατοδρομίων – «Έχουν γίνει οι πρώτες κινήσεις και μιλάμε για τρεις επιλογές με σημείο αναφορά το λιμάνι του νησιού» - «Αναλαμβάνουμε όλο το κόστος από τις μελέτες έως τη κατασκευή και στόχος είναι να έχουμε ετήσιο πρόγραμμα για να καλύψουμε όλες τις ανάγκες των νησιών»
Πριν από δύο εβδομάδες, η Τήνος έγινε το πρώτο νησί στις Κυκλάδες που προχώρησε στη μίσθωση χώρου μέσα από ανοιχτή διαδικασία δημοπράτησης με στόχο την κατασκευή και λειτουργία υδατοδρομίου το αργότερο έως τα τέλη Σεπτεμβρίου. Κάτι ανάλογο έγινε και την εβδομάδα που μας πέρασε στην Πάτμο με το Λιμενικό Ταμείο να προχωρεί μετά από ανοιχτή δημοπρασία στη μίσθωση χώρου για να λειτουργήσει το αργότερο σε ....
δύο μήνες το....πρώτο υδατοδρόμιο στα Δωδεκάνησα. Κοινός φορέας υλοποίησης των δύο υδατοδρομίων σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα, η εταιρία «Υδροπλάνα Ελλάδας Α.Ε.» που συν τοις άλλοις έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες σε περισσότερο από 15 σημεία της Ελλάδας είτε μιλάμε για νησιά (Σκόπελος, Αλόνησσος, Σκύρος κ.α.), είτε για παραλιακές πόλεις (Βόλος, Αμφιλοχία) είτε για λίμνες (Τριχωνίδα, Παμβώτιδα, Κερκίνη, Μεγάλη Πρέσπα κ.α.).



Στόχος
Αντίστοιχη κίνηση γίνεται και από την άλλη εταιρία που δραστηριοποιείται στο χώρο των υδροπλάνων, ήτοι τα «Ελληνικά Υδατοδρόμια» που επίσης έχει πάρει αδειοδοτήσεις για δημιουργία / λειτουργία υδατοδρομίων στην Ελλάδα όπως στα Ιόνια Νησιά (Κέρκυρα, Παξούς), στην Πάτρα, στην Κρήτη (Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Χανιά), στο Λαύριο και στη Ραφήνα αλλά και στις Κυκλάδες (Σίφνος) ενώ όπως πληροφορηθήκαμε αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες να τρέξουν οι διαγωνισμοί σε Πάρο, Σάμο, Ιθάκη, Μεσολόγγι και Καλαμάτα. Στόχος και των δύο εταιριών είναι να έχουν πάρει αδειοδότηση για λειτουργία περισσότερα από 30 υδατοδρόμια έως το τέλος του χρόνου και την Άνοιξη του 2015 να αρχίσουν οι πρώτες πτήσεις με βάση προγραμματισμό και όχι με εποχικές συμβάσεις και το κυριότερο; Στο τέλος του 2016 να έχουμε στην Ελλάδα περισσότερα από 100 υδατοδρόμια και να συνδέονται τα νησιά των Κυκλάδων με κάθε γωνιά της χώρας…


Μυρτιδιώτισσα
Και η Νάξος; Μαζί με τα νησιά των Μικρών Κυκλάδων που αποτελούν ένα δήμο και την Αμοργό που βρίσκεται στην δικαιοδοσία του Λιμενικού Ταμείου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων προφανώς έχει μπει στην τελική ευθεία ώστε να ενταχθεί κι αυτή σιγά σιγά στο δίκτυο υδατοδρομίων. Ήδη ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κ. Μαργαρίτης έχει δεχτεί τους εκπροσώπους της εταιρίας «Ελληνικά Υδατοδρόμια» και μάλιστα έχει γίνει το σχετικό tour τόσο στη Νάξο όσο και στα μικρά νησιά των Κυκλάδων και την Αμοργό ώστε να επιλεγούν οι σχετικές θέσεις για την δημιουργία υδατοδρομίου. Και η περιοχή κοντά στο εκκλησάκι της Μυρτιδιώτισσας, εντός του λιμανιού θεωρείται ως η ιδανική λύση για την εν λόγω εταιρία. Σήμερα, στη Νάξο όμως θα βρίσκεται και ο έτερος της …παρέας, ήτοι ο κ. Νίκος Χαραλάμπους με το επιτελείο της εταιρίας Υδροπλάνα Ελλάδας ΑΕ» με στόχο να έχουν μία απευθείας επαφή με τον Δήμαρχο κ. Μαργαρίτη και να δουν εκ νέου τα σημεία για την καλύτερη δυνατή λειτουργία υδατοδρομίων στα όρια του Δήμου.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ


Λ. Γουρζή: «Μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τη δημοτική αρχή απέναντι στις φωνές των κατοίκων…»
ΗΤΑΝ μήνες τώρα στις προθέσεις μου να συνομιλήσω μαζί της. Ήθελα να την ακούσω να μου αναλύει τις σκέψεις της για το νησί μας – για τον δήμο μας. Είναι άλλωστε η αρχιτέκτων Λητώ Γουρζή από τους συντοπίτες μας εκείνους που νοιάζονται και για τα κοινά. Και νοιάζονται σοβαρά και υπεύθυνα, θα έλεγα. Η συμμετοχή της στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές / δημοτικές εκλογές αυτό κατέδειξεάλλωστε. Είπε και αυτή, όπως και πολλοί άλλοι συνδημότες μας, «ναι» στο κάλεσμα του Βασίλη Βρούτση. Και δεν μετάνιωσε για την επιλογή – απόφασή της αυτή.
Είδε, άκουσε και έμαθε πολλά μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα η Λητώ Γουρζή που και αν και οι δημοτικές εκλογές αποτελούν παρελθόν, η ίδια δηλώνει θιασώτης της αυτοδιοικήσεως. Δεν λέει να πάψει να νοιάζεται για το νησί μας – για όλα τα νησιά του πολυνησιακού δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων. Έχει απόψεις ξεκάθαρες και τις διατυπώνει με σαφήνεια.
Η συζήτηση μαζί της ενδιαφέρουσα. Το ομολογώ. Ανεπιτήδευτα τα σχόλια της. Εμπεριστατωμένα τα σχόλιά της.
Ήταν μια συζήτηση που δίνει μιαν άλλη διάσταση σε όλα όσα μας απασχολούν σε τούτο τον τόπο.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: