slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

«Αναγκαιότητα ένα ειδικό πρόγραμμα στήριξης της αγροτικής παραγωγής των νησιωτικών περιοχών»

Ένας από τους βασικούς πυλώνες της παραγωγικής ανασυγκρότησης και ανάπτυξης της χώρας είναι η αγροτική, η κτηνοτροφική, η μελισσοκομική και γενικότερα, η πρωτογενής παραγωγή, ωστόσο ειδικά για τις νησιωτικές περιοχές θα πρέπει να εκπονηθεί ειδικό πρόγραμμα στήριξης της αγροτικής παραγωγής, το οποίο να λαμβάνει υπόψη τις ειδικές ανάγκες των περιοχών αυτών. Αυτό δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος κατά την ομιλία του στη Βουλή, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για την Κοινή Αγροτική Πολιτική.
Ο Ν.Συρμαλένιος ανέφερε μεταξύ άλλων: «Παρά το γεγονός ότι τα κονδύλια της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής συνολικά θα είναι της τάξης των 19 δισ. ευρώ, στην προγραμματική περίοδο 2014-2020, θα υπάρξει μείωση κονδυλίων και στον 1ο και 2ο πυλώνα. Στον 1ο πυλώνα το ποσοστό της μείωσης θα είναι της τάξης του –3% για το 2014 που θα φτάσει και στο -20% έως το 2020. Ενώ για τον 2ο πυλώνα της αγροτικής ανάπτυξης, το ποσοστό θα είναι -5,9%. Επίσης, ένα άλλο θέμα που υπάρχει, είναι ότι τελικά αυτά τα 19 δισ. ευρώ που μπορεί η χώρα να διεκδικήσει μέχρι το 2020 τίθενται σε αμφισβήτηση, στο βαθμό μη συμμόρφωσης της χώρας με το περίφημο Σύμφωνο Δημοσιονομικής Σταθερότητας, που αποτελεί «τον άκαμπτο κορσέ» της Ε.Ε. σήμερα που επιβάλει στις χώρες κράτη-μέλη συγκεκριμένους κανόνες.
Θα ήθελα επίσης να θίξω ορισμένα σημεία: Καταρχήν το θέμα του ενεργού αγρότη πρέπει να το δούμε με έμφαση, σε αυτούς που πραγματικά κάνουν γνήσια γεωργική δραστηριότητα και όχι σε επιχειρήσεις που μπορούν να μπουν και να επωφεληθούν με ενισχύσεις χωρίς να είναι πραγματικοί αγρότες. Επίσης, πρέπει να διεκδικήσουμε ως χώρα να συνδέεται όσο γίνεται περισσότερο η παραγωγή με την ενίσχυση. Διότι, δεν είναι δυνατόν να δίνονται ενισχύσεις, χωρίς να ενισχύεται η παραγωγική δραστηριότητα.
Σημαντικό επίσης είναι το θέμα με τα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα. Η Ε.Ε. άνοιξε τις πόρτες της, δυστυχώς, στα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα. Θέλω να ξέρω, εάν το Υπουργείο, προτίθεται πραγματικά να ακολουθήσει την γενική τάση ανοίγματος εισαγωγής γενετικά τροποποιημένων προϊόντων ή θα εμμείνει στην απόλυτη άρνηση να εισαχθούν μεταλλαγμένα προϊόντα στη χώρα.
Μέσα στα πλαίσια της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής πρέπει η Ελλάδα να επεξεργαστεί πρόγραμμα ειδικό για τις νησιωτικές περιοχές. Θεωρώ θετικά τα δύο σημεία, τα οποία πέρασαν το προηγούμενο διάστημα από το Υπουργείο σας, το θέμα των προεδρικών διαταγμάτων για τα μικρά σφαγεία, τα οποία θα προσαρμόζονται στις συνθήκες των μικρότερων νησιών και δεύτερον, τις διατάξεις περί οικοτεχνίας, με τις οποίες αναγνωρίζεται η δυνατότητα και σε οικογενειακούς παραγωγούς να μπορούν να παράγουν και να διακινούν τα προϊόντα τους.
Αυτά, είναι δύο σημαντικά σημεία, όμως απέχουμε πάρα πολύ από το να δώσουμε στήριγμα και συγκεκριμένα κίνητρα, έτσι ώστε στα νησιά μας η ντόπια παραγωγή, τα ντόπια προϊόντα, τα οποία αποτελούν και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του νησιωτικού χώρου, να αποτελέσουν σημείο αιχμής και για τη νησιωτική ανάπτυξη, για να μπορέσουν να έρθουν νέοι άνθρωποι στα νησιά. Αυτή τη στιγμή, οι νέοι άνθρωποι από τα μικρομεσαία νησιά, τον μισό χρόνο βρίσκονται εκτός νησιών, αναζητούν δουλειά στις μεγάλες πόλεις. Εμείς θέλουμε την επιστροφή αυτού του κόσμου στα νησιά, για να υπάρξουν ως νέοι αγρότες. Το 2% που υπάρχει για τους νέους αγρότες ή και το 3% για τις ενισχύσεις, για τις μειονεκτικές περιοχές είναι θετικά, αλλά δεν αρκούν για να υπάρξει μια σταθερή εγκατάσταση των νέων ανθρώπων για να ανοίξουν τις αγροτικές παραγωγές.
Εκεί χρειάζεται να υπάρξουν γενναία μέτρα στήριξης, μείωσης του κόστους παραγωγής, αύξησης της δυνατότητας διακίνησης των τοπικών προϊόντων στην τοπική αγορά, έτσι ώστε να γίνει πράξη αυτό που λέμε, να «παντρευτεί» ο τουρισμός με την αγροτική οικονομία και επίσης, να ενισχυθούν ορισμένοι κλάδοι, όπως η μελισσοκομία. Μας προξενεί απορία, γιατί το Υπουργείο σας, γιατί η Ελλάδα, στην απόφαση της Ε.Ε. να απαγορεύσει συγκεκριμένα φυτοφάρμακα από την παραγωγή της μελισσοκομίας, στην πρώτη ψηφοφορία καταψήφισε, στη δεύτερη απείχε, ενώ μετά υπήρξε και η τελείως αρνητική, την οποία καταδικάσαμε, απόφαση από την Ε.Ε. για τη μη καταγραφή της χώρας προέλευσης στα μελισσοκομικά προϊόντα, κάτι το οποίο μας φέρνει σε πολύ δυσμενέστερη θέση, σε σχέση με άλλες ανταγωνιστικές χώρες, τη στιγμή που το δικό μας το μέλι είναι ποιοτικά πολύ καλύτερα, ιδιαίτερα από τις νησιωτικές περιοχές».

Δεν υπάρχουν σχόλια: