slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΤΗΣ ΝΑΞΟΥ


Στο πλαίσιο της επανέκδοσης του περιοδικού Ναξιακά, προσκαλούμε τα δημοτικά σχολεία της Νάξου, να υποβάλουν συμμετοχή σε μια καινοτόμα δράση (που προκήρυξε η Ο.ΝΑ.Σ.) με θέμα : «Η ιστορία του σχολείου μας».
Σκοπός της είναι να αναδείξει πτυχές από την εξέλιξη των σχολείων της Νάξου διαχρονικά, μέσα από την αξιοποίηση του πλούσιου αρχειακού και φωτογραφικού υλικού που διατηρείται στα σχολεία και στις βιβλιοθήκες του νησιού, από προφορικές μαρτυρίες παλαιών μαθητών και δασκάλων, ή μέσα από....οποιοδήποτε άλλο τρόπο κρίνουν αυτά πρόσφορο.

Ο διαγωνισμός αφορά όλες τις τάξεις του Δημοτικού.

Η ΟΝΑΣ θα βραβεύσει την καλύτερη από τις εργασίες, η οποία θα δημοσιευθεί στον πρώτο τόμο της νέας σειράς των Ναξιακών, ενώ όλες οι εργασίες που θα υποβληθούν θα αναρτηθούν στον ιστότοπο της ΟΝΑΣ (http://www.onas.gr).

Δεν υπάρχει περιορισμός στην τελική μορφή και την έκταση των παραδοτέων εργασιών. Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής τους είναι 20 Ιουνίου 2011. Για περισσότερες διευκρινίσεις και για να δηλώσετε τη συμμετοχή σας, παρακαλείσθε να επικοινωνήσετε με τον κ. Γιάννη Γιαννούλη στα τηλέφωνα 2102611150 και 6945459840.

Η Συντακτική Επιτροπή

Γιάννης Γιαννούλης,

Ειρήνη Κορρέ,

Νίκος Μαϊτός,

Μανόλης Σέργης,

Νατάσα Φιλιππουπολίτη, ,

Βασίλης Φραγκουλόπουλος, ,

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ


Ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων, κ. Ιωάννης Βρούτσης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Πριν ακόμη ψηφιστεί το νέο φορολογικό νομοσχέδιο στη Βουλή, η κυβέρνηση - μέσω διαρροών που όμως δεν διαψεύστηκαν από τον αρμόδιο υφυπουργό, σήμερα- αποκαλύπτει τις προθέσεις της να φέρει, πολύ σύντομα, ένα ακόμη φορολογικό νομοσχέδιο, με το οποίο θα καταργούνται φοροεκπτώσεις, που αντιστοιχούν σε νέους φόρους ύψους 8 δις €.
Ουσιαστικά αυτό -και παρά τις όποιες διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι δεν θα επιβληθούν νέοι φόροι- θα ισοδυναμούσε με μια νέα, κοινωνικά άδικη και αντιαναπτυξιακή, φορολογική επιβάρυνση για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.
Ελπίζουμε άμεσα η κυβέρνηση να διαψεύσει μια τέτοια εξέλιξη.
Γιατί οι κατά καιρούς υποσχέσεις και διαβεβαιώσεις για την μη λήψη νέων μέτρων, δεν πείθουν πλέον κανέναν, αφού όσες έχουν δοθεί μέχρι σήμερα έχουν διαψευστεί».

Αυτή είναι η επικοινωνιακή διαφορά ΠΑΣΟΚ-ΝΔ

Στις 22.01.2006, πριν την κακοκαιρία και ενώ η ΕΜΥ είχε προειδοποιήσει για χιονοπτώσεις κ.λπ, η τότε κυβέρνηση της ΝΔ προετοίμασε όσο μπορούσε τον κρατικό μηχανισμό:
Σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία

Τελική αποτίμηση της ετοιμότητας της κρατικής μηχανής έγινε στη σύσκεψη του συντονιστικού οργάνου της Πολιτικής Προστασίας με θέμα την αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων που αναμένεται να πλήξουν τη χώρα.

«Η πολιτεία λειτουργεί με βάση την πρόληψη της ΕΜΥ και είναι υποχρεωμένη να λαμβάνει τα μέτρα που επιβάλλονται, ώστε να αντιμετωπισθούν οι όποιες επιπτώσεις από τα καιρικά φαινόμενα. Σε περίπτωση που δεν επιβεβαιωθούν πλήρως οι προβλέψεις της ΕΜΥ, υπογράμμισε ο υπουργός, κάποιοι θα θεωρήσουν ότι υπερβάλαμε. Όμως είναι καλύτερα να υπάρχει ετοιμότητα και εμείς ακολουθούμε την τακτική του Προμηθέα και όχι του Επιμηθέα» είπε ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος.

Πρόσθεσε πως έχει οργανωθεί η κρατική μηχανή και όλες οι δημόσιες υπηρεσίες, ενώ έχουν δημιουργηθεί σε όλη την έκταση της ΠΑΘΕ έξι Κέντρα Διοίκησης Αυτοκινητοδρόμου, στην Τρίπολη, την Πάτρα, την Αττική, τη Λαμία, τη Λάρισα και τη Θεσσαλονίκη, όπου υπάρχουν κτιριακές εγκαταστάσεις, ώστε να υποδεχθούν τον κόσμο εάν χρειασθεί, αλλά και οχήματα για τη διευκόλυνσή τους.

Επίσης, υπάρχουν και άλλοι υποσταθμοί σε 19 σημεία, όπου βρίσκονται αυτοκίνητα της ΕΛΑΣ, της Πυροσβεστικής και εκχιονιστικά μηχανήματα.

Ο υπουργός Εσωτερικών συνέστησε στους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις όταν θα ενσκήψει η κακοκαιρία, ενώ στους οδηγούς να χρησιμοποιούν αλυσίδες στους χιονισμένους δρόμους.
in.gr
Φυσικά όταν ήρθε ο χιονιάς κανένα αυτοκίνητο δεν εγκλωβίστηκε μιας και οι δρόμοι ήταν ανοιχτοί... ένα ατύχημα όμως, σαν αυτά που μπορούν να συμβούν κάθε μέρα, μια νταλίκα "δίπλωσε" και έκλεισαν τα Τέμπη, έδωσε το ερέθισμα να βγούνε στα κάγκελα και να τσιρίζουν.

Δείτε πως χειρίστηκαν επικοινωνιακά την περίπτωση οι ΠΑΣΟΚοι, με δηλώσεις Παπανδρέου και επισκέψεις βουλευτών τους στην Υπ. Πολιτικής Προστασίας και ακόμα και στη ΔΕΗ!!!:
Κριτική Παπανδρέου στους χειρισμούς της κυβέρνησης για την κακοκαιρία
24.01.2006

Επικρίσεις για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση χειρίστηκε το πρόβλημα της κακοκαιρίας, διατύπωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στην αρχή της συνεδρίασης του Συντονιστικού Οργάνου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η κυβέρνηση κατάφερε να ενσπείρει τον πανικό και να ενισχύσει την αισχροκέρδεια. Και πρόσθεσε ότι παρά τα μεγάλα λόγια, πολλά και μεγάλα ήταν τα προβλήματα.

Ζήτησε από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να περιοδεύσουν στις περιοχές τους, να εντοπίσουν τα προβλήματα και να συμπαρασταθούν σε όσους πλήττονται από την κακοκαιρία.

Εξάλλου, ο Κώστας Σκανδαλίδης σε δήλωσή του σχετικά με τον τρόπο που έδρασε, τώρα, η κυβέρνηση, ανέφερε ότι πρόκειται για «ιλαροτραγωδία» και ότι «με το πρώτο χιόνι χάθηκε κάθε σοβαρότητα».

Κλιμάκια του ΠΑΣΟΚ σε γγ Πολιτικής Προστασίας και ΔΕΗ

Κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ, με επικεφαλής τον συντονιστή του Τομέα Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ Μ.Παπαϊωάννου βρέθηκε στην γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Ο κ. Παπαϊωάννου άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για το σχεδιασμό και τους χειρισμούς της: «Η σημερινή συνήθης κακοκαιρία -χειμώνας είναι, μην το ξεχνάμε- ανέδειξε την κυβερνητική ανικανότητα να χειριστεί απλά ζητήματα. Αφού τις προηγούμενες μέρες αναλώθηκε σε ένα επικοινωνιακό μπαράζ, ότι στη χώρα μας έρχεται μια πρωτόγνωρη χειμωνιά, αυτό μας έλεγαν. Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία δεν ήταν σε αυτή την προσέγγιση.

»Αφού έβγαλαν μηχανήματα να ζεσταθούν στους δρόμους (ΣΣ. Προσέξτε την ειρωνία: "έβγαλαν μηχανήματα να ζεσταθούν στους δρόμους"... δηλ. ακόμα και που έβγαλε εκχιονιστικά μηχανήματα η ΝΔ πάλι έφταιγε!!!) όλες αυτές τις μέρες, και έδιναν μια εικόνα υπεύθυνης κυβέρνησης να αντιμετωπίσει, όπως είπα, μια κατάσταση που έρχεται, είδαμε ότι, ο σχεδιασμός απέτυχε. Και ο σχεδιασμός απέτυχε στο βαθμό που απ την πρώτη στιγμή η Ελλάδα κόπηκε στα δύο.

»Αναφέρομαι κυρίως στα όσα συνέβησαν στα Τέμπη, και όχι μόνο στο γεγονός ότι, κάποιες νταλίκες έκοψαν το δρόμο στη μέση, αλλά κυρίως απ το γεγονός ότι, ολόκληρο το εθνικό δίκτυο έχει γεμίσει με νταλίκες, με βαρέα οχήματα, τα οποία δεν τηρούν καμία απ τις προϋποθέσεις που προβλέπονται λόγω του καιρού».

Κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής την υπεύθυνη του τομέα Ανάπτυξης του ΠΣ του ΠΑΣΟΚ Αννα Διαμαντοπούλου βρέθηκε στα γραφεία της διοίκησης της ΔΕΗ.

Για σοβαρά προβλήματα της ΔΕΗ, όπως έλλειψη τεχνικού προσωπικού και ανάγκη για καλύτερη συνεργασία με τον κρατικό μηχανισμό, έκανε λόγο η Αννα Διαμαντοπούλου.

Παράλληλα, επανέλαβε το αίτημα για καταβολή επιδόματος θέρμανσης, ενώ αναφέρθηκε και στο πρόβλημα ηλεκτροδότησης της Κεφαλονιάς, ζητώντας να κηρυχθεί το νησί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.
in.gr
Σήμερα, ενώ κανένας Ραγκούσης-Νταλάρας δεν έκανε τίποτα πριν την κακοκαιρία (ούτε μια τυπική ενημέρωση του κόσμου να αποφύγει τις μετακινήσεις το τριήμερο!!) και μετά τη χθεσινή πλήρη ανοργανωσιά για την οποία κατηγορούν την παραχωρησιούχο εταιρία και την οποία παραδέχεται ο Ρέππας στην ανακοίνωσή του, απειλώντας ότι θα αποδοθούν ευθύνες... η ΝΔ είναι παντελώς απούσα!!!

Κανένα στέλεχός της δεν έκανε καμία ανακοίνωση, καμία αναφορά στη σελίδα της ΝΔ, όπου ενημερωνόμαστε ότι η ΝΔ ήταν παρούσα στο Ελσίνκι και ότι η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ κατάθεσε προτάσεις για την παιδεία... αλλά κανένας δεν αναρωτιέται αν υπάρχει πολιτική προστασία και ποιος είναι ο ρόλος της!!!!

Σιγά μην τρέχουν σε πολιτικές προστασίες οι κυριλέδες ΝΔίτες βουλευτές με τέτοιο κρύο!!! Μην τρελαθούμε κιόλας!!! Μετά αναρωτιόμαστε γιατί δεν αντιδρά ο κόσμος... ο κόσμος θέλει λοχαγούς για να κινητοποιηθεί, και τέτοιοι δεν υπάρχουν στη ΝΔ...

οπότε ΠΑΣΟΚ και μέσα τα κεφάλια
Από Δεξί Εξτρέμ

Αλήθεια μ' εκείνο το επίδομα θέρμανσης τι θα γίνει;

«24.01.2006
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέφερε το θέμα της παροχής του επιδόματος θέρμανσης, κάτι που, όπως είπε, αποτελεί λαϊκή απαίτηση και η κυβέρνηση οφείλει να ανταποκριθεί.»

Να θυμίσω ότι το πετρέλαιο εκείνες τις μέρες ήταν από 57 (Θεσσαλονίκη) μέχρι 64 λεπτά (Φλώρινα)... για τη σύγκριση: τώρα είναι πάνω από 90 αλλά το επίδομα θέρμανσης δεν είναι λαϊκή απαίτηση...)

Να τι καταλάβατε; Φωνάζατε και ξυπνήσατε τη ΝΔ: Καταγγέλει το ΠΑΣΟΚ ότι δεν έκανε τίποτα για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας

*Θυμίζουμε ότι σε αντίστοιχη περίπτωση το ΠΑΣΟΚ είχε στείλει την επομένη βουλευτές του στην Υπ. Πολιτικής Προστασίας και στη ΔΕΗ και έλεγαν ότι η ΝΔ τα έκανε μπάχαλο:

«Για μία ακόμα φορά, το Υπουργείο Υποδομών έδειξε πλήρη ανετοιμότητα στην αντιμετώπιση των σοβαρότατων προβλημάτων, που δημιουργήθηκαν από την κακοκαιρία, που έπληξε χθες το απόγευμα τη χώρα.

Παρά το γεγονός ότι το Υπουργείο γνώριζε για την επιδείνωση του καιρού πολλές ημέρες νωρίτερα, δεν έπραξε το παραμικρό, με αποτέλεσμα στην Εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας να ακινητοποιηθούν, επί πέντε και πλέον ώρες, εκατοντάδες επιβατικά αυτοκίνητα, αλλά και βαριά φορτηγά, για τα οποία είναι απορίας άξιο πως τους επιτράπηκε η κίνηση στο ρεύμα προς Αθήνα.

Αντίστοιχα προβλήματα δημιουργήθηκαν στην Εγνατία οδό, ειδικά στο τμήμα από Κοζάνη προς Θεσσαλονίκη.

Είναι απίστευτο ότι ο κ. Υπουργός, μετά τα όσα απαράδεκτα συνέβησαν, ανακοίνωσε ότι απευθύνθηκε, μεταξύ άλλων, στον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης (!) και στον παραχωρησιούχο, προκειμένου να διαπιστωθεί “αν ήταν επαρκές το επιχειρησιακό σχέδιο”, που είχε καταρτιστεί! Επίσης, ο κ. Υπουργός ανακοίνωσε ότι έθεσε σε διαθεσιμότητα ορισμένους υπαλλήλους του Υπουργείου.

Δυστυχώς, όμως, ο κ. Υπουργός δεν έκανε καμία αναφορά για ανάληψη πολιτικής ευθύνης. Και αυτό είναι πολύ λυπηρό και δείγμα του ύφους της σημερινής Κυβέρνησης

Σταύρος Καλογιάννης
βουλευτής Ιωαννίνων
Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Δημοσίων Έργων της Νέας Δημοκρατίας»

Η νέα συντακτική επιτροπή του περιοδικού ΝΑΞΙΑΚΑ

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhHqagdZf1U3JDv_cZvZn5NCyuKDdZcC7GZa8nWIvixDOBKL9P5D66Wo6V6tZjku4UpiG-In-N1Ga9DfarXgqekQj5OrCKbQptpCdaOfqaQUUdFbDBtnluZie9SdE_2ma8tc4EagcsGg7U/s1600/%25CE%25A3%25CE%2597%25CE%259C%25CE%2591+%25CE%259F%25CE%259D%25CE%2591%25CE%25A3.JPGΜε βάση τις σχετικές αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης και του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, συγκροτήθηκε η συντακτική επιτροπή του περιοδικού ΝΑΞΙΑΚΑ ως ακολούθως :
( κατ΄ αλφαβητική σειρά )
ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ( Δρ. Πανεπιστημ.....

ίου Ιωαννίνων )

ΚΟΡΡΕ ΕΙΡΗΝΗ ( Δρ. Πανεπιστημίου Θράκης )

ΜΑΪΤΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ( Πρόεδρος της ΟΝΑΣ εκ του καταστατικού οριζόμενος )

ΣΕΡΓΗΣ ΜΑΝΟΛΗΣ ( Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Θράκης )

ΦΙΛΙΠΠΟΥΠΟΛΙΤΗ ΝΑΤΑΣΑ ( Λέκτορας Πανεπιστημίου Θράκης )

ΦΡΑΓΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ( Νομικός – Οικονομολόγος )

Στις δύο συνεδριάσεις της επιτροπής που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί, αποφασίστηκαν οι κεντρικοί άξονες της θεματολογίας της πρώτης ετήσιας έκδοσης του περιοδικού οι οποίοι είναι οι ακόλουθοι :

ΠΑΙΔΕΙΑ
ΥΓΕΙΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙΣΤΟΡΙΑ
ΤΕΧΝΕΣ
ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ
ΓΛΩΣΣΟΛΟΓΙΑ
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΦΙΛΟΛΟΓΙΑ
ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Καλούνται οι συμπατριώτες μας οι οποίοι μπορούν και θέλουν να δημοσιεύσουν επιστημονικές μελέτες και εργασίες που εντάσσονται στα πλαίσια των παραπάνω θεμάτων, να έρθουν άμεσα σε επαφή με τα μέλη της συντακτικής επιτροπής.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΑΪΤΟΣ ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΡΑΠΑΤΗΣ

Προδοτικό χτύπημα στον Τουρισμό!!!!!


Οι σύγχρονοι Νενέκοι, πιστοί στην παράδοση του πολιτικού χώρου στον όποιο ανήκουν, βρήκαν την ευκαιρία να δράσουν και πάλι.
Με πρόσχημα την δήθεν κακοποίηση των λαθρομεταναστών που ζουν στην Χώρα μας, και ιδιαίτερα των 300 απεργών πείνας, οι γνωστοί "εφιάλτες" ξαναχτυπούν.
Στην ανακοίνωση τους, η οποία θυμίζει "άλλες" εποχές(βλ. αναλογες ανακοινώσεις μετά την μικρασιατική καταστροφή, και κατα την περίοδο του 1940) και στερείται κάθε λογικής, καλούν τους ξένους να μην επισκεφθούν την Ελλάδα γιατί σύμφωνα με την ηλίθια επιχειρηματολογία τους στην χώρα μας καταπατούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα!!! (Να θυμίσουμε ότι η Ελλάδα είναι ο παράδεισος των μεταναστών και έχει τους περισσότερους , ανάλογα με τον πληθυσμό της, λαθρομετανάστες στον κόσμο. Σε καμία άλλη χώρα οι λαθρομετανάστες δεν αντιμετωπίζονται με τέτοια ανοχή).
Πειθήνια όργανα της παγκοσμιοποίησης και της νέας τάξης πραγμάτων, χρηματοδοτούμενοι από γνωστά κέντρα ή "ιδρύματα", με....
προκάλυμμα ουμανιστικές και κομουνιστικές ιδεολογίες υπηρετούν κατά γραμμα το σχέδιο αποδόμηση της Χώρας εξυπηρετώντας έτσι τα συμφέροντα των μεγάλων αφεντικών του πλανήτη οι οποίοι δημιουργούν τεχνητές οικονομικές κρίσης, διαλύουν κράτη και αγοράζουν τον πλούτο κάθε Χώρας για ένα κομμάτι ψωμί.
Διαβάστε την εμετική ανακοίνωση και βγάλτε τα δικά σας συμπεράσματα:
''Τελευταίες ταξιδιωτικές οδηγίες για την Ελλάδα:
Μπορεί να έχετε ακούσει πως η Ελλάδα είναι μια όμορφη χώρα για να επισκεφτείτε, με πεντανόστιμα φαγητά και πολύ φιλόξενους ανθρώπους. Προσοχή: Αυτή δεν είναι όλη η αλήθεια.
Η πραγματικότητα για εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες είναι εντελώς διαφορετική. Υπάρχει γενικευμένη απειλή παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Απόδημοι και επισκέπτες, που περνούν τα ελληνικά σύνορα, ενδέχεται να μεταφερθούν σε κέντρα κράτησης για 2-4 μήνες ή και περισσότερο.
Αν και όταν αφεθούν ελεύθεροι οι επισκέπτες αυτοί, υποχρεώνονται να δουλέψουν σε αγροτικές δουλειές, στην ντόπια βιομηχανία, στο οργανωμένο έγκλημα, ή ως μικροπωλητές στο δρόμο, χωρίς χαρτιά ή κανενός είδους πολιτικά δικαιώματα.
Επισκέπτες της Ελλάδας προειδοποιούνται για εκμετάλλευση, μηδενική ανοχή, μίσος, συκοφάντηση και αδιάκριτη βία εκ μέρους του ελληνικού κράτους…
Η Ελλάδα εκμεταλλεύεται περίπου 500.000 παράνομους μετανάστες και πρόσφυγες προκειμένου να ανορθώσει τα άθλια οικονομικά της.
Τον προηγούμενο χρόνο, σχεδόν 140.000 μετανάστες πέρασαν τα ελληνικά σύνορα με την ελπίδα μιας καλύτερης ζωής.
Οι περισσότεροι από αυτούς πρόκειται να παραμείνουν παράνομοι για χρόνια και να αντιμετωπιστούν σαν ανεπιθύμητοι σύγχρονοι σκλάβοι. Από την 25η Ιανουαρίου, 300 μετανάστες που ζουν και δουλεύουν για πολλά χρόνια στην Ελλάδα ξεκίνησαν μια πανελλαδική απεργία πείνας, στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη.
Διεκδικούν τη νομιμοποίηση όλων των μεταναστών χωρίς χαρτιά της Ελλάδας. Ο αγώνας τους είναι αγώνας όλων των μεταναστών, εργατών και πολιτών του κόσμου.
Στις 10 Μάρτη η απεργία πείνας θα έχει μπει στην 45η μέρα, ωστόσο το ελληνικό κράτος δεν έχει ανταποκριθεί ακόμα στα δίκαια αιτήματά τους! Καλούμε ανθρώπους στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο να πραγματοποιήσουν δράσεις πολιτικής ανυπακοής στις 10 Μάρτη, σε αλληλεγγύη με τους 300 απεργούς πείνας.
Καλούμε όλους/ες να στοχεύσουν σε δράσεις εναντίον σημείων ελληνικού τουρισμού: Το 15% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ) προέρχεται από τον τουρισμό. Στην πραγματικότητα, ο τουρισμός και η μετανάστευση είναι δυο πλευρές του νόμιμου δικαιώματος της ελεύθερης μετακίνησης.
Προτείνουμε έναν εύκολα προσβάσιμο στόχο, που μπορείτε να βρείτε σχεδόν σε κάθε χώρα: τα γραφεία του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ). Μπορείτε, π.χ., να διαδηλώσετε απ’ έξω, να τα μπλοκάρετε, να τα καταλάβετε, να μοιράσετε ενημερωτικά φυλλάδια ή να πραγματοποιήσετε άλλες δημιουργικές δράσεις μπροστά, μέσα ή γύρω από τα γραφεία του ΕΟΤ.
Αν δεν υπάρχει γραφείο του ΕΟΤ στην πόλη σας, μπορείτε να στοχεύσετε τις δράσεις σας ενάντια σε ελληνικές πρεσβείες ή εταιρείες, ή απλώς να διαμαρτυρηθείτε σε πολυσύχναστους δημόσιους χώρους ή στα μέσα ενημέρωσης.
300 ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ Ή ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ
«Όλοι οι μετανάστες του κόσμου»"

/naxosfan.blogspot.com

Oι προτάσεις της "Συμπαράταξης" για την διοίκηση των τεσσάρων Δημοτικών Νησιωτικών Κοινοτήτων

Στο Δημοτικό Συμβούλιο της 25ης Φεβρουαρίου 2011 συζητήθηκε και εκδόθηκε ομόφωνο ψήφισμα για την εφαρμογή του άρθρου 207 του Προγράμματος Καλλικράτης (Νησιωτικές Δημοτικές Κοινότητες). Στην συνέχεια παραθέτουμε τις....
προτάσεις μας για την λειτουργία των τεσσάρων (Ηρακλειά, Σχοινούσα, Κουφονήσι, Δονούσα) Νησιωτικών Δημοτικών Κοινοτήτων του Δήμου μας, τόσο σε επίπεδο μακροχρόνιας διεκδίκησης όσο και σε επίπεδο σημερινής εφικτής λύσης.
Μόνιμη Λύση
Η παράταξή μας προεκλογικά είχε προτείνει (και είχε παρθεί ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. της ΤΕΔΚ Κυκλάδων, η οποία συνοδεύτηκε από..... επιστολή του Προέδρου της κ. Γιάννη Δεκαβάλλα προς τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Γιάννη Ραγκούση) την εφαρμογή κατ’ εξαίρεση του άρθρου 7 παράγραφος 3 του Καλλικράτη στον Πολυνησιακό Δήμο Νάξου & Μικρών Κυκλάδων. Το άρθρο αυτό ορίζει: «Σε Δήμους στους οποίους οι συνενούμενοι δήμοι και κοινότητες υπερβαίνουν τους 6, ο αριθμός των μελών του δημοτικού τους συμβουλίου είναι εκείνος που αντιστοιχεί στην επόμενη πληθυσμιακή κλίμακα, σε σχέση με τον συνολικό τους πληθυσμό». Με αυτόν τον τρόπο το Δημοτικό Συμβούλιο θα γίνει 33μελές δίδοντας μία άνετη πλειοψηφία στην δημοτική αρχή ακόμη και στην περίπτωση που οι Σύμβουλοι από τις Μικρές Κυκλάδες δεν μπορούν να έρθουν στην Νάξο (λόγω π.χ. κακοκαιρίας). Επίσης, με την ίδια απόφαση η ΤΕΔΚ Κυκλάδων ζητεί την αύξηση των Αντιδημάρχων του Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων από 6 σε 8, ώστε κάθε Νησιωτική Δημοτική Κοινότητα να έχει τον Χωρικό Αντιδήμαρχό της, ο οποίος δεν θα ασκεί άλλες αρμοδιότητες.


Προτρέπουμε την Νέα Δημοτική Αρχή να επαναφέρει το αίτημα της ΤΕΔΚ Κυκλάδων στην επικαιρότητα, προκειμένου να γίνουν οι απαιτούμενες αλλαγές στον νόμο πριν τις επόμενες Δημοτικές Εκλογές. Εμείς θα σταθούμε αρωγοί σε αυτές τις διεκδικήσεις με οποιοδήποτε τρόπο μπορούμε.




Λύση με το υπάρχων Νομοθετικό Πλαίσιο

Βάσει του άρθρου 59 παράγραφος 2 του Καλλικράτη (Αντιδήμαρχοι) ο Δήμος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων δικαιούται 4 Αντιδημάρχους με βάση τον πληθυσμό του (τόσους άλλωστε έχει και ο Δήμος Σύρου-Ερμούπολης). Σε αυτή την περίπτωση, ο νομοθέτης εξαιρεί τους νησιωτικούς δήμους και ορίζει: «Σε περίπτωση που στους νησιωτικούς δήμους ο αριθμός των αντιδημάρχων που ορίζεται βάσει του πληθυσμού τους είναι μικρότερος από τον αριθμό των δημοτικών ενοτήτων, τότε αυτός προσαυξάνεται ισάριθμα.» Επομένως, είναι δίκαιο να θεωρήσει κάποιος ότι οι επιπλέον 2 αντιδήμαρχοι που ορίζονται στον Δήμο Νάξου & Μικρών Κυκλάδων δίδονται εξαιτίας του Πολυνησιακού χαρακτήρα του Δήμου.


Προτείνουμε, και είναι δίκαιο, οι δύο αυτοί επιπλέον αντιδήμαρχοι να προέρχονται από τους δημοτικούς συμβούλους των 4 Νησιωτικών Δημοτικών Ενοτήτων του Δήμου μας (η προσωρινή αυτή λύση ήταν στο πρόγραμμα και τον σχεδιασμό της Παράταξής μας μέχρι να αλλάξει το Νομοθετικό Πλαίσιο). Ο κάθε ένας από αυτούς να λειτουργεί ως χωρικός αντιδήμαρχος με ευθύνη σε δύο δημοτικές νησιωτικές κοινότητες (επιτρέπεται βάσει του άρθρου 59 παράγραφος 1 του Καλλικράτη). Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορέσει να εφαρμοστεί το άρθρο 207 του Καλλικράτη (Νησιωτικές Δημοτικές Κοινότητες) όπου ορίζεται ότι ο αρμόδιος αντιδήμαρχος προεδρεύει στα συμβούλια των δημοτικών νησιωτικών κοινοτήτων και ασκεί τις αρμοδιότητες του προέδρου της νησιωτικής κοινότητας. Τέλος, με βάση το άρθρο 81 παράγραφος 3 του Καλλικράτη, ο Αντιπρόεδρος της Δημοτικής Νησιωτικής Κοινότητας θα μπορεί να αναπληρώνει τον πρόεδρο του Συμβουλίου σε όλα του τα καθήκοντα, όταν αυτός απουσιάζει ή κωλύεται. Σημειώνεται ότι η παραπάνω πρόταση τέθηκε υπόψη του Δημοτικού Συμβουλίου της 25ης Φεβρουαρίου από τον επικεφαλής της Παράταξής μας αλλά δεν συζητήθηκε ούτε μπήκε σε ψηφοφορία από τον Δήμαρχο και τον Πρόεδρο του Σώματος.


Ο ορισμός αντιδημάρχων από τις Νησιωτικές Δημοτικές Ενότητες, εκτός από το ουσιαστικό περιεχόμενο που περιγράφηκε παραπάνω, περιέχει και τον συμβολισμό ότι ο Δήμος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων εφαρμόζει στην πράξη την Συνταγματική απαίτηση της Νησιωτικότητας, την οποία διεκδικεί από την Κεντρική και Περιφερειακή Διοίκηση της Χώρας.


Σχετικές αποφάσεις της Δημοτικής Αρχής

Μέχρι να λάβουμε απάντηση από την δημοτική αρχή για τις προτάσεις μας, και με δεδομένη την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τους Προέδρους των Νησιωτικών Δημοτικών Κοινοτήτων, έχουμε να παρατηρήσουμε τα κάτωθι για τις αποφάσεις της Δημοτικής Αρχής:

Θεωρούμε εσφαλμένη την απόφαση του Δημάρχου (91/22.2.2011) να μην εκχωρήσει αρμοδιότητες στους Προέδρους (ή/και τους Αντιπροέδρους) των Νησιωτικών Δημοτικών Κοινοτήτων. Η απόφαση αυτή είναι σε πλήρη αναντιστοιχία με την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Θεωρούμε απαράδεκτο το γεγονός ότι η Πρόεδρος της Ηρακλειάς έχει παραιτηθεί πλέον του ενός μηνός και δεν έχει γίνει καμία ενέργεια για την αντικατάστασή της
Η παράταξή μας, θεωρώντας ως μέγιστο αγαθό την δημοκρατία, διαφωνεί πλήρως με την απόφαση του Δημάρχου να αναγνωρίσει τους κατά αλφαβητική σειρά «εκλεγμένους» κοινοτικούς συμβούλους της Σχοινούσας. Ο Δήμαρχος θα έπρεπε να ασκήσει όλη του την επιρροή και την πίεση ώστε να εξευρεθεί λύση στο πρόβλημα ελλείμματος δημοκρατίας που έχει ανακύψει.


Εκ του Γραφείου Τύπου


Κοινοποίηση:

Γραφείο Δημάρχου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων

Δημοτική Κοινότητα Σχοινούσας

Δημοτική Κοινότητα Ηρακλειάς

Δημοτική Κοινότητα Κουφονησίου

Δημοτική Κοινότητα Δονούσας

Αντώνης Σαμαράς: βασική του λύση, είναι η δραστική αλλαγή των όρων του Μνημονίου».

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς, συναντήθηκε σήμερα με τον Πρωθυπουργό, κ. Γιώργο Παπανδρέου, στο Μέγαρο Μαξίμου. Μετά το τέλος της συνάντησης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Στη συνάντησή μας, ο κ. Παπανδρέου με ενημέρωσε για την πρόθεσή του να θέσει στις επόμενες συναντήσεις Κορυφής της Ε.Ε., τα ζητήματα διαχείρισης του Χρέους.

Του απάντησα ότι η Ν.Δ. στήριξε εξαρχής και στηρίζει αποφασιστικά, υπεύθυνα και σε κάθε ευκαιρία:

Πρώτον, το Ευρωομόλογο.

Δεύτερον, το Αναπτυξιακό Ευρωπαϊκό Ομόλογο,

Τρίτον, την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του Δανείου των 110 δισ.,

Τέταρτον, τη μείωση του κόστους δανεισμού.

Και, πέμπτον, την επαναγορά των ελληνικών Ομολόγων.

Τις θέσεις αυτές, μάλιστα, τις προώθησα και συνεχίζω να τις προωθώ και προς τους αξιωματούχους της Ε.Ε. (Τρισέ, Ρομπάι, Γιούνκερ, Μπαρόζο, Όλι Ρεν, Μαρτένς), που ήδη έχω συναντήσει, αλλά και προς τους Ομολόγους μου στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ιδιαίτερα εκείνων των χωρών που αντιμετωπίζουν παρόμοια με την Ελλάδα προβλήματα, όπως είναι η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία.

Όμως, έχω επανειλημμένα τονίσει, ότι η ικανοποίηση αυτού του πακέτου, σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να συνδεθεί με νέα, σκληρά μέτρα για την Ελληνική Οικονομία.

Και είναι για μας αυτονόητο, ότι ακόμα και αν εξασφαλίζαμε ευνοϊκές αποφάσεις για τη διαχείριση του χρέους, όπως π.χ. για την επιμήκυνση, κάτι τέτοιο από μόνο του δεν θα μας έλυνε το πρόβλημα.

Γιατί το πρόβλημα σήμερα είναι η ασφυξία που προκαλεί στην ελληνική οικονομία το ίδιο το Μνημόνιο. Και βασική του λύση, είναι η δραστική αλλαγή των όρων του Μνημονίου».


Μάθημα Ελληνικής Γλώσσας

ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ λέει ζήτησε ο G.A.P.
Για να δούμε όμως πώς ερμηνεύεται η συγκεκριμένη λέξη:


1)Συν-αίνεση: συμφωνία με κάποια πρόταση που διατυπώθηκε από άλλους.Η ερμηνεία αυτή ισχύει υπό τον όρο ότι το β΄ συνθετικό είναι ο αίνος (λόγος δοξαστικός υπέρ τρίτου).

2)Συναίνεση επίσης σημαίνει και προσχώρηση / υποστήριξη του λόγου ή της άποψης άλλου.

Τι από τα δυο λοιπόν ζητά ο γνωρίζων (πολύ καλά φαντάζομαι) την ελληνική γλώσσα πρωθυπουργός μας;
Αν θέλει συμφωνία, πρέπει να υπάρχει πρόταση.
Κι η πρόταση(βλέπε μνημόνιο) έχει ήδη ψηφιστεί απ' τον ίδιο και τα εξαπτέρυγά του(βλέπε ΛΑΟΣ και Ντόρα).

Αν θέλει το δεύτερο, τότε δε ζητά συναίνεση, αλλά προσχώρηση στην ήδη αποφασισθείσα συμφωνία και μάλιστα, πάντα σύμφωνα με την ελληνική γλώσσα, αυτό να γίνει με τυμπανοκρουσίες από τους συνομιλητές του.

Αυτά για να μη μας ζαλίζει ο G.A.P. με τη δήθεν συναίνεση.
Κι ας του συστήσει κάποιος ένα ελληνικό λεξικό μπας και μάθει καμιά λέξη!!!

Μανώλης εξ Απειράνθου

Ρέππας: "Θα αναζητηθούν ευθύνες για το κλείσιμο της Εθνικής λόγω χιονιά"... στον Καραμανλή

Παρά το γεγονός ότι δεν υπήρξε μεγάλη χιονόπτωση, τα αυτοκίνητα των εκδρομέων σχημάτισαν ουρές πολλών χιλιομέτρων και έμειναν ακινητοποιημένα για πολλές ώρες στην εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας στο ύψος της Μαλακάσας. Η κυκλοφορία ομαλοποιήθηκε πριν από τις 3 τα ξημερώματα.

«Υπεύθυνοι είναι οι παραχωρησιούχοι που δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους και θα ζητηθούν ευθύνες», δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Υποδομών.

Όπως είπε, θα έπρεπε να είναι έτοιμοι, λόγω των προβλέψεων των μετεωρολόγων, και ζήτησε συγγνώμη από τον κόσμο για την ταλαιπωρία του.

Απαντώντας, η υπεύθυνη δημόσιων σχέσεων της κοινοπραξίας «Νέα Οδός» Φωτεινή Λάμπρου υποστήριξε ότι η εταιρεία κινητοποιήθηκε εγκαίρως για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που σημειώθηκαν.

«Υπήρχε τη Δευτέρα μέγιστος κυκλοφοριακός φόρτος 12 χιλιάδων οχήματα ανά ώρα. Πάνω από 50 εκχιονιστικά ξεκίνησαν στις 4.30 το απόγευμα ενώ έπεσαν στο δρόμο 2000 τόνοι αλάτι» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την κ. Λάμπρου, στις 6 το απόγευμα σημειώθηκε κορύφωση χιονόπτωσης, και λόγω χιονιού και αλατιού υπήρχε μείωση ταχύτητας γιατί πολλά οχήματα ακινητοποιήθηκαν είτε λόγω μηχανικής βλάβης, είτε γιατί οι οδηγοί σταματούσαν για να βάλουν αλυσίδες. Κατά τις 8 το βράδυ, η «Νέα Οδός» σταμάτησε να παίρνει διόδια για να διευκολυνθεί η κίνηση των οχημάτων.
«Κλείσιμο και άνοιγμα δρόμου γίνεται μόνο σε συνεννόηση με την τροχαία» διευκρίνισε.

Την Τρίτρη πραγματοποιείται σύσκεψη στο υπουργείο Υποδομών όπου οι μηχανικοί θα ενημερώσουν την πολιτική ηγεσία για τα όσα έγιναν σε Αφίδνες και Μαλακάσα.


Η ΟΝΑΣ στα Τσαμπουνοτούμπακα του Συλλόγου Φιλωτιτών στου Ψυρρή

Η  βραδιά με τα τσαμπουνοντούμπακα  που έχει καθιερώσει  εδώ και έξι χρονιά ο Σύλλογος  Φιλωτιτών Νάξου την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς στα γραφεία στου Ψυρρή πραγματοποιήθηκε και φέτος με μεγάλη επιτυχία και πολύ κέφι.





O Κ. Βερνίκος –  συγνώμη Κώστα μου άλλα Σαγκριωτης τσαμπουνιέρης μάλλον για ανέκδοτο ακούγεται -κάνει ανάλυση στο Νίκο Μαιτο πως παίζετε η τσαμπούνα 
Πάντα παραδοσιακός ο Πρόεδρος απολαμβάνει την τσαμπούνα του Λιανού Κοττάκι  

Το παρών έδωσαν ο Πρόεδρος της  ΟΝΑΣ Νίκος Μαιτός , η Ειδική Γραμματέας της ΟΝΑΣ  Σοφία Μάρκου, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Σαγκριωτών Κώστας Βερνικος και  ο Πρόεδρος του Συλλόγου Σκαδιωτών –Μεσωτών Απόστολος Σαχάς . 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΜΑΝΩΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ Ν. ΠΑΠΑΜΑΝΩΛΗΣ
Βουλευτής Κυκλάδων - ΠΑΣΟΚ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ
 
Ερμούπολη 5 Μαρτίου 2011

Ο εορτασμός της Διεθνούς Ημέρας της Γυναίκας έχει πλέον καθιερωθεί σε πολλές χώρες, ως ημέρα αναγνώρισης της προσφοράς και της αγωνιστικότητας των απλών γυναικών που έχουν παίξει καίριο ρόλο στην διαμόρφωση της  ιστορίας των εθνών, αλλά ταυτόχρονα είναι και μια μέρα με συμβολικό περιεχόμενο που μας δίνει την ευκαιρία να επικεντρώσουμε την προσοχή μας στην ανισότητα ανάμεσα στα φύλα.
Από την αιματηρή απεργία των εργατριών της Νέας Υόρκης, στις 8 Μάρτη του 1857, μέχρι σήμερα πολλά έχουν αλλάξει για τις γυναίκες προς το καλύτερο, μέσα από τους δικούς τους, πρώτα απ' όλα αγώνες, αφού κατάφεραν να αποκτήσουν και να ασκήσουν μια σειρά από δικαιώματα. 
Σαφώς και δεν αρκεί μόνο η κατανόηση και η ευαισθησία απέναντι στο θέμα της ισότητας, αλλά κρίνεται απαραίτητη η αλλαγή στις ίδιες τις δομές του κοινωνικοπολιτικού μας συστήματος.
Ο αγώνας για ίσες ευκαιρίες στην απασχόληση, στη μόρφωση, η καταπολέμηση της βίας εις βάρος των γυναικών, έχουν μεγάλη πολιτική σημασία, αφού η ισότητα των φύλων αποτελεί προϋπόθεση κάθε βιώσιμης ανάπτυξης και είναι άμεσα συνυφασμένη με την εξέλιξη του πολιτισμού μας.
Ωστόσο, η θέση της γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνία δεν έχει ακόμη πλήρως αποκατασταθεί, κυρίως λόγω της διάστασης μεταξύ της νομικής αναγνώρισης των δικαιωμάτων της και της έμπρακτης εφαρμογής του νόμου.
 
 
 
Το κοινωνικό αυτό έλλειμμα φανερώνει ότι καμία κρατική δράση και θεσμοθέτηση δεν πρόκειται να ευδοκιμήσει, αν πρώτα δεν χαίρει της κοινωνικής αναγνώρισης και αποδοχής. 
Δηλαδή, την ισοτιμία μεταξύ των δύο φύλων δεν θα την φέρουν οι νόμοι αλλά οι άνθρωποι. Θα την φέρουν οι άντρες οι οποίοι θα αποδεχθούν και θα αποδείξουν έμπρακτα ότι αποδέχονται ως ισότιμες τις γυναίκες, δηλαδή ως σύντροφό τους στη χαρά ,στη λύπη και στην αμοιβαία συμπαράστασή τους στην κοινή διαβίωσή τους.
Θα την φέρει η οικογένεια με την κατάργηση της διαιώνισης των κοινωνικών στερεοτύπων. 
Θα την φέρει το σχολείο που θα καλλιεργήσει τις αρχές της ισότητας σε όλα τα επίπεδα. 
Συνεπώς, η Ημέρα της Γυναίκας δεν πρέπει να θεωρείται γιορτή. Θεσμοθετήθηκε για να μας θυμίζει ότι άσχετα από τα πόσα βήματα έχουν γίνει προς την κατεύθυνση της ισότητας, αυτά που πρέπει να ακολουθήσουν είναι πολλά ακόμη.
Οφείλουμε, λοιπόν ως κοινωνία να αναδείξουμε αυτό το ζήτημα,  για να μην παραμένει μια ευχή χωρίς αντίκρισμα. Σε τελική ανάλυση, η ανάδειξη του γυναικείου προτύπου , δηλαδή της προστασίας, της ασφάλειας, της αλληλεγγύης και της ήρεμης δύναμης, αποτελεί βασικό δείκτη του είδους και της ποιότητας της δημοκρατίας μας!  
 
Γιώργος  Παπαμανώλης
  Βουλευτής Κυκλάδων
 

Μήνυμα του Υφυπουργού, κ. Παναγιώτη Ρήγα, για τη Διεθνή ημέρα της γυναίκας

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 
ΚΑΙ  ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤIΚΟΤΗΤΑΣ
 
Αθήνα, 4 Μαρτίου 2011
 
Η βάση του εορτασμού της ημέρας της γυναίκας δεν είναι η διαφορετικότητά της, αλλά η τιμή και αναγνώριση των πολύχρονων αγώνων, που έδωσαν και δίνουν οι γυναίκες για να κατακτήσουν αυτονόητα δικαιώματα και να βελτιώσουν τις συνθήκες ζωής τους και, κατ' επέκταση, της οικογένειάς τους, αφού αυτές είναι το στήριγμά της.
 
Όσα κατακτώνται με τους γυναικείους αγώνες δεν αφορούν αποκλειστικά τις γυναίκες και το προσωπικό τους όφελος, αλλά μεταλαμπαδεύονται σε όλη την οικογένεια και μας αφορούν όλους.
 
Ένας αγώνας πάντα επίκαιρος
Παρά τα τεράστια βήματα που έχουν γίνει, ο αγώνας των γυναικών παραμένει πιο επίκαιρος από ποτέ. Δεν έχει χάσει το μεγάλο ιδεολογικό και πολιτικό του νόημα για την εξάλειψη των φαινομένων φυλετικού ρατσισμού και κακοποίησης, εξαιρετικά συνηθισμένα σε χώρες του τρίτου κόσμου.
 
Χρονικά, ο εορτασμός της ημέρας της γυναίκας, στην αρχή της Άνοιξης, συμβολίζει στο πρόσωπό της την πηγή της δημιουργίας, της ζωής και της  ευφορίας. 
 
Με αφορμή αυτή τη διεθνή επέτειο, συμπαραστεκόμαστε στη γυναίκα που αγωνίζεται καθημερινά, τη γυναίκα που διεκδικεί και κατακτά ρόλο πρωταγωνιστικό, γιατί αυτός της αξίζει.
 

ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ

Για την 8η Μάρτη - Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας

 

Η ΚΕ του ΚΚΕ χαιρετίζει τις γυναίκες της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, τις νέες γυναίκες, τις μετανάστριες.

Η φετινή 8η Μάρτη βρίσκει τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού μας, γυναίκες και άνδρες, να δέχονται βαριές τις συνέπειες από την όξυνση της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης και τα αντιλαϊκά - αντεργατικά μέτρα που εφαρμόζονται από την κυβέρνηση, μέτρα προσυμφωνημένα με την ΕΕ και τις δυνάμεις του κεφαλαίου και καθόλου προσωρινά. Μέτρα που περιέχονται στα προγράμματα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, μέτρα που καταγράφονται στις συνθήκες της ΕΕ και στη στρατηγική «ΕΕ 2020».

Οι γυναίκες και η νεολαία είναι τα μεγαλύτερα θύματα της μεθοδευμένης επίθεσης της ΕΕ, του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του.

Η ανεργία στις γυναίκες πολλαπλασιάζεται καθημερινά, φθάνοντας το 16,1%. Στις νέες γυναίκες αγγίζει το ποσοστό του 30,6%!

Η ανασφάλεια, η αύξηση των εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας, η παραπέρα εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση των παροχών Υγείας - Πρόνοιας αυξάνουν τα βάρη που επωμίζονται οι γυναίκες, μειώνουν τον ελεύθερο χρόνο τους και γενικά επιδεινώνουν σοβαρά τη ζωή της εργαζόμενης γυναίκας.

Οι στοιχειώδεις παροχές για τη μητρότητα αντιμετωπίζονται ως κόστος από το κεφάλαιο.

Οι αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία κάνουν πιο ταξικά διαφοροποιημένο και ακριβοπληρωμένο το σχολείο, ενισχύουν την παραπαιδεία, εμπλέκουν τους επιχειρηματίες στη λειτουργία και το πρόγραμμα των σχολείων, συγχωνεύουν - κλείνουν σχολεία και τάξεις, με σοβαρές συνέπειες στους γονείς, στα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς.

Ολα αυτά δυσκολεύουν τα νέα ζευγάρια να αποκτήσουν τη δική τους οικογένεια.

Η ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας», δηλαδή της κερδοφορίας του κεφαλαίου, συμβαδίζει με τη χειροτέρευση της δικιάς μας ζωής. Τα αντιλαϊκά - αντεργατικά μέτρα δε θα σταματήσουν όσο κυριαρχούν τα μονοπώλια, το μεγάλο κεφάλαιο.

Η αγανάκτηση που υπάρχει και μέσα στις γυναίκες της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων δεν έχει μετατραπεί ακόμη σε οργανωμένη δράση.

Η πάνω από 100 χρόνια ιστορία της πάλης για τη χειραφέτηση και την ισοτιμία της γυναίκας αποδεικνύει ότι οι κατακτήσεις στον καπιταλισμό είναι περιορισμένες και προσωρινές. Μόνο στον οργανωμένο αγώνα ενάντια στην πολιτική και την εξουσία των μονοπωλίων κατακτώνται δικαιώματα.

Καμιά όμως κατάκτηση δεν κατοχυρώνεται, αν σ' αυτόν τον αγώνα δε μετέχουν οι ίδιες οι γυναίκες και το κίνημά τους, ως αναπόσπαστο μέρος του γενικότερου εργατικού και λαϊκού αγώνα, και αν αυτός ο αγώνας δε φτάσει ως τη νίκη της εργατικής τάξης και των συμμάχων της.

Η ανάκαμψη της οικονομίας θα είναι για το κεφάλαιο, συνεπώς σε βάρος των εργαζομένων για άλλη μια φορά.

Οι μόνες θυσίες που αξίζει να γίνουν, είναι για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, ενάντια στην πολιτική της ΕΕ, του ΝΑΤΟ κι άλλων ιμπεριαλιστικών οργανισμών, που θα ικανοποιεί τις σύγχρονες ανάγκες της εργατικής - λαϊκής οικογένειας. Τα σύγχρονα λαϊκά δικαιώματα μπορούν να κατακτηθούν μόνο σε μια Ελλάδα όπου την εξουσία θα έχει η εργατική τάξη με τους συμμάχους της και θα λειτουργεί την οικονομία μέσω του κεντρικού σχεδιασμού με εργατικό - λαϊκό έλεγχο, όπου τα μονοπώλια, τα μέσα παραγωγής θα είναι λαϊκή περιουσία.

Η δράση για τη συγκρότηση της συμμαχίας του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου πάλης στο κοινωνικοπολιτικό επίπεδο, με προοπτική τη λαϊκή εξουσία - οικονομία δεν είναι αγώνας του αύριο, είναι πρόταση που μπορεί και πρέπει να κινητοποιήσει σήμερα και τις γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων. Είναι πρόταση του σήμερα και του αύριο.

Το ΚΚΕ, με σταθερό προσανατολισμό στο δρόμο αυτό, αναπτύσσει αγώνες και προβάλλει στόχους πάλης, καλώντας τις γυναίκες της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων να ενισχύσουν το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, τις ριζοσπαστικές συσπειρώσεις των αυτοαπασχολούμενων, των αγροτών και αγροτισσών, των σπουδαστών, το ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα και να διεκδικήσουν:

  • Πλήρη σταθερή δουλειά με αξιοπρεπείς μισθούς.
  • Προστασία ανέργων.
  • Σύνταξη στα 55 χρόνια στις γυναίκες και στα 60 για τους άνδρες.
  • Άδειες μητρότητας για όλες τις γυναίκες, μισθωτές, αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες, δύο μήνες πριν και έξι μήνες μετά τον τοκετό. Επιπλέον ένα χρόνο γονική άδεια με πλήρεις αποδοχές και ασφαλιστικά δικαιώματα.
  • Αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης.
  • Καμία πληρωμή και εισφορά για Υγεία, φάρμακα, εξετάσεις, θεραπεία.
  • Δημόσια δωρεάν Κέντρα Υγείας, με προσανατολισμό στην πρόληψη με προστασία της γυναίκας και του παιδιού.
  • Δημόσιους δωρεάν βρεφονηπιακούς σταθμούς, κέντρα δημιουργικής απασχόλησης, παιδικές κατασκηνώσεις.
  • Αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Παιδείας. Κατάργηση κάθε μορφής ιδιωτικής εκπαίδευσης.
  • Δίχρονη υποχρεωτική δημόσια δωρεάν προσχολική αγωγή.

Μάρτης 2011

Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΚΕ

ΠΑΜΕ : ΤΙΜΟΥΜΕ ΤΗΝ 8 ΜΑΡΤΗ – ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

ΠΑΜΕ

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ

                                                             8 Μαρτίου 2011

ΤΙΜΟΥΜΕ ΤΗΝ 8 ΜΑΡΤΗ – ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

ΗΜΕΡΑ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ, ΤΩΝ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ, ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΙΣΣΩΝ, ΤΩΝ ΝΕΩΝ, ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΡΙΩΝ

Γυναίκα εργαζόμενη, άνεργη, αυτοαπασχολούμενη, αγρότισσα, νέα, μετανάστρια,

Στις σημερινές συνθήκες που το κεφάλαιο και οι πολιτικοί του εκφραστές καταργούν τα δικαιώματα σου ένα- ένα

Δε χωρά κανένας εφησυχασμός, καμία αναμονή

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας αποτελεί σταθμό κλιμάκωσης στον πόλεμο κυβέρνησης, ΔΝΤ, ΕΕ, κομμάτων της πλουτοκρατίας. Τιμούμε τους αγώνες του χθες και συνεχίζουμε στην ίδια ρότα ως το τέλος. Οι αγώνες του αύριο – οι δικοί μας αγώνες – να είναι ακόμη πιο τρανοί, ακόμη πιο δυναμικοί, ακόμη πιο αποτελεσματικοί. Να ανοίξουν το δρόμο για το μέλλον που αξίζει σε εμάς και τα παιδιά μας.

Κανένας αγώνας δεν έχει θετικό αποτέλεσμα χωρίς τη συμμετοχή των γυναικών, χωρίς τη σύμπραξη του εργατικού, του λαϊκού κινήματος.

 

                                                                                          Π.Α.ΜΕ.

                                               ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΝΑΞΟΥ